Witam,
Mam pytanie:czy w budynku Podchorążówki można tańczyć?
Czy tak jak w Zamku Królewskim tańce są niemile widziane, choć znam jeden wyjątek...
Pozdrawiam,
Małgorzata Skolik
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2007-12-30, 17:58
Kwestia zmienia się cokolwiek dynamicznie. Rada muzealna w Łazienkach stanęła jednak ostatecznie na stanowisku, że bali na terenie ogrodu nie można urządzać, a równolegle zaoferowano nam salę w Wilanowie. Pozostałe szczegóły (podaję z pamięci) bez zmian:
26 stycznia 2008 r. godzina 19:00.
Obowiązują mundury i stroje z epoki, dla gości pozostałych, u Panów białe rękawiczki, u Pań suknie balowe.
Składka 50 zł od osoby. W koszt wchodzą napitki, wynajem sali i muzyka. Dania przynosimy wszyscy we własnym zakresie. Zgłoszenia i składki proszę kierować do kol. Piotra M. Zalewskiego.
Pozdrawiam!
_________________ "Naprzód psiekrwie! Cesarz patrzy!" Kozietulski pod Somosierrą
OGŁOSZENIE - BAL 2008
Chciałbym poinformować wszystkie Koleżanki i Kolegów, że II Bal Karnawałowy Stow. ARSENAŁ odbędzie się w Pałacu w Wilanowie (Budynek "Kuchni") 26 stycznia 2008. Zaczniemy o 19 00 a zakończymy o 2 po północy.
Bal będzie organizowany wspólnie z Muzeum w Wilanowie ponieważ chcielibyśmy aby organizowane przez SAR Bale były także elementami rekonstrukcji historycznej. Pertraktujemy z nauczycielami tańców historycznych którzy mogliby nas nauczyć: Mazura, Kontredansa, Lansjera, etc.
Sala nie jest wielka, a więc ilośc miejsc jest ograniczona, kto zgłosi się wcześniej i przekaże składkę ( 50 złp od osoby) ten ma szansę na miejsce!
Listę gości zamykamy 20 stycznia!
Z pieniędzy składkowych pokrywamy koszta wynajęcia sali i sprzątania, napoje i szampana, pieczywo, obrusy i nakrycia jednorazowe. Pozostałe wiktuały przynosimy według własnego uznania i możliwości jedzeniowych (ciasta / sałatki).
Dla członków grup RH obowiązują mundury balowe lub Wielkie (panie suknie jak najbliższe epoce). Goście spoza RH stroje epokowe lub wieczorowe (panowie ciemne garnitury/fraki czarne i obowiązkowo białe rękawiczki.
Wszelkie informacje pod tel Komendanta SAR
Komendant SAR
Kpt.Stow.Piotr M. Zalewski
Koleżanki i Koledzy!
W dniu wczorajszym miał miejsce tragiczny wypadek lotniczy. Zgineło 20 oficerów i żołnierzy. Prezdent RP ogłosił trzydniową żałobę narodową. Żałoba kończy się w sobotę 26 stycznia o godzinie 19 oo. W porozumieniu z dyrekcją Muzeum w Wilanowie podjąłem decyzję o nieodwoływaniu tegorocznego Balu.
Zbieramy się o 19 oo, ale Bal rozpoczniemy po zakończeniu żałoby, o godzinie 19 3o od minuty ciszy.
Komendant SAR
Kpt. Stow. Piotr M. Zalewski
Kuchnia zaznaczona jest na planie pałacu:
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2008-01-27, 01:00
Zdjęcia z balu można już oglądać w Cyfrowej galerii.
Album w formacie PDF zaś do pobrania z działu Download / Multimedia (skompresowany rar).
Pozdrawiam!
_________________ "Naprzód psiekrwie! Cesarz patrzy!" Kozietulski pod Somosierrą
Witajcie. Na zdjęcia z balu napatrzyć się nie mogę. Ślicznie wszyscy wyglądacie, szczególnie panie.
Wpadłam i wypadłam jak meteor, no a teraz żal.....Jeśli przeżyję Waterloo i Somosierrę, to mam nadzieję, że w przyszłym roku w balu będę uczestniczyć do końca.
_________________ Bo serce ułana, gdy położysz je na dłoń
Na pierwszym miejscu panna, przed panną tylko...koń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum