Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Somosierra 2008
Michał Majewski 
początkujący
Michał Majewski

Wysłany: 2008-10-08, 19:56   

Ja również dziękuję, za ciepłe przyjęcie mnie w szeregach szwoleżerów i świetną atmosferę w czasie imprezy. Oby więcej takich.

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2008-10-11, 17:04   Małe pytanie

Moi Kochani.
Obowiązki zawodowe troche wyłączyły mnie z życia historią w Polsce. Ale cały czas, szczególnie gdy dziś przejrzałam forum, nie daje mi spokoju jedna myśl. Czy u nas w kraju będą - a może były i biję się w piersi, iż przegapiłam - jakieś uroczystości upamiętniające Somossierrę. Czy znów historia prze największe H pisana będzie czymś dla - niestety taką opinię słyszałam - "...bandy wariatów których na to stać by pojechać do Hiszpanii...". Przeczytałam wzmiankę o Niegolewie. Czyżby to było tylko tyle. A może byśmy sami o czymś pomyśleli. Nie chciałam jak to sie mówi "...wyrywać przed orkiestrę...", ale tego było mi brak w planach działań na ten rok.
Przepraszam, że w takim tonie, ale jakiś "...kornik..." mnie żre.
Pozdrowienia

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2008-10-13, 18:16   

Pani Mario!
Pierwotny plan wiązał się z otwarciem wystawy w MWP, która tej rocznicy miała być poświęcona. Muzeum jednak zmienia datę i wystawa jeśli będzie otwarta to 11-ego listopada. Co się tyczy 30-ego to mamy w tej chwili dwa zaproszenia: do Niegolewa i do Skierniewic. Ze względu na miejsce i stopień zaawansowania osobiście chciałbym wybrać się do pierwszego z tych dwu miejsc. Plan zamieściłem w Aktualnościach. Dalsze szczegóły postaram się podać możliwie najprędzej. Co się tyczy ocen, które Pani słyszała, to i tak należą do łagodnych. Moje "ulubione" to:
Tomasz Żuradzki w artykule "Patriotyzm jest jak rasizm" napisał/a:
Patriotyzm nie ma żadnego uzasadnienia moralnego - jest zbędnym reliktem przeszłości, pozostałością po czasach, gdy hordy plemienne wiodły wojny o terytorium, żywność i kobiety.

Może to sobie nawet wstawię do syganturki.
Pozdrawiam!
:ironman:

uw25ox
początkujący

Wysłany: 2008-10-13, 19:07   

zdjęcia IV pułku LN SKH

Pozdrawiam

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2008-10-15, 15:34   

Mości Panie Koroniarzu
Serdecznie dziekuję za wyjaśnienia. Nie pozostaje mi nic innego jak szybko skończyć tekst o tym co się medycznie w Hiszpanii działo i z Pana pomocą zamieścić na stronie.
Zdanie znam - noty z tegorocznej "...matury..." z historii również. No cóż: ciekawostka z Paryża. Na zakończenie kongresu - stricte specjalistycznego, anestezjologicznego - zamiast "...gala dinner..." była przepiekna, z racji na okolicę, prezentacja, którą można by zatytułować "...wędrujemy do Hiszpanii...".
I małe pytanie - bo Czerwiakowski jest mi bardzo bliski - jak z Kobyłką, bo tu warto by o Nim wspomnieć, a może i cos pokazać.
Pozdrowienia

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2008-10-22, 10:04   

Czekam z nieodmienny zainteresowaniem.

Kolejne zdjęcia spod Somosierry: http://picasaweb.google.c...laDeSomosierra#

Pozdrawiam!

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2008-10-22, 17:29   

Jak zawsze dziękuję za zdjęcia. Zaś po kolejnej lekturze tej "...perełki..." znów otworzyły mi sie oczy i przestałam się dziwić wielu rzeczom. Ciekawe czy ów PT. Pan Doktorant jadłby na śniadanie maniok czy nieoczyszczony ryż - bynajmniej nie w sushi - jako "...produkt żywnościowy..." pochodzący z biednych krajów postkolonialnych. Oto moja mina po lekturze :bad:
W Kobyłce będę - udało mi się zdobyć, co prawda reprint, ale go "...podrasuję..." "Dyssertacyi o potrzebie chirurgii..." pióra Czerwiakowskiego.
Pozdrowienia.

Michał Majewski 
początkujący
Michał Majewski

Wysłany: 2008-10-22, 21:32   

Po powrocie z Samosierry przyszła mi do głowy pewna idea.
Samosierra w tak okrągłą rocznicę jest czymś wyjątkowym. Drugiej tak okrągłej raczej nikt z nas nie dożyje, ale może nie traćmy nadziei :)
W każdym razie zabrakło mi jakiejś znaczącej pamiątki. Np medalu pamiątkowego.

Grono Szwoleżerów z Samosierry 2008 będzie raczej dość ścisłe, ale 20 sztuk to już jest krótka seria dla odlewnika i może wyjdzie niedrogo.
Warto sprawdzić. Co do projektu- może poprosić pana Mariana? Jest artystą, był tam z nami i może pomysł go zainteresuje.

Rozmawiałem z kilkoma osobami znaczącymi w Stowarzyszeniu i chciałbym za ich zgodą oddać ten pomysł pod dyskusję.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przed zebraniem chciałbym oddać pod dyskusję jeszcze jeden pomysł. Mianowicie niewielką zmianę w kwestii treningów.
Proponuję je wydłużyć do 1.5 h (i przesunąć na 19.00 godzinę rozpoczęcia).
Projekt ma akceptację pana Wiesława Dymka, który stwierdził, że w ten sposób treningi będą dużo bardziej efektywne, a późniejsza godzina spowoduje, że nie będziemy się aż tak spóźniać.

W każdym razie ten tryb treningów jest wykorzystywany przez Towarzystwo Jazdy Dawnej i sprawdza się tam znakomicie. (Jeżdżą we wtorki)
Ich również trenuje Pan Wiesław.

Poproszę o wypowiedzenie się zwłaszcza te osoby, które najintensywniej korzystają z treningów.

Damian 
początkujący
2PUXW

Wysłany: 2008-10-22, 22:57   

Cytat:
W każdym razie zabrakło mi jakiejś znaczącej pamiątki. Np medalu pamiątkowego

Ja jestem jak najbarzdziej za. Pamiętam, że sporo osób żałowało, że zabrałko takiej formy upamiętnienia 200 rocznicy i naszego w niej udziału. Mówiąc językiem dzisiejszej telewizji: "jestem na tak". :-D
Pozdrawiam,
Damian [/quote]

kajot 
początkujący
kajot

Wysłany: 2008-10-22, 23:28   

Witam !
A czy "kibice" też mogą ewentualnie pretendować do nabycia zamierzanego medalu... ?
zainteresowanie - pozdrawiam!
kajot

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2008-10-23, 12:18   

Popieram oba pomysły Michała. Przedstawiam też informacje dodatkowe:

11 listopada 2008 r. o godzinie 11:00, w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie odbędzie się uroczyste otwarcie wystawy "Somosierra 1808-2008".

Obecni będą przedstawiciele I Régiment de cheveau-légers (Polonais) de la Garde Impériale, 1er Escadron, 5 compagne, których listę imienną podaję w koszarach. Element wystawy mają stanowić również wybrane zdjęcia z rekonstrukcji.

W środę 22 października odbyła się kolaudacja filmu o Somosierze, nakręconego przy okazji tegorocznej rekonstrukcji. Ponoć został znakomicie przyjęty. Będzie emitowany najprawdopodobniej w historyczną rocznicę wydarzeń, tj. 30 listopada, na TVP INFO oraz TVP POLONIA. Być może również na TVP HISTORIA.

Mam w tej chwili 3 płyty DVD ze zdjęciami. Ponieważ wciąż jeszcze nie od wszystkich dostałem obiecane materiały, ponawiam prośbę o pilne przesłanie ich na adres stowarzyszenia. Chciałbym, aby nie tylko przypominały nam ten wyjazd, ale i stanowiły formę podziękowania dla naszych hiszpańskich gospodarzy.

Pozdrawiam!

Michał Majewski 
początkujący
Michał Majewski

Wysłany: 2008-10-23, 16:51   

Sądzę, że co do "kibiców"... trzeba będzie przedyskutować to w gronie Szwoleżerów.
I zdefiniować kto ewentualnie jest "kibicem".
Precedens to straszna broń.

Damian 
początkujący
2PUXW

Wysłany: 2008-10-25, 00:02   

Taki "kolażyk" dzisiaj znalazłem. Nic szczególnego, ale na bezrybiu i rak ryba. Tylko ta piosenka "a soldier of fortune" ... coś sugerują?
Pozdrawiam,
Damian

http://pl.youtube.com/watch?v=ocwQliOfJdU

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2008-11-10, 21:34   

Jak co roku, w święto niepodległości w całym kraju odbędzie się szereg wydarzeń kulturalnych. W Warszawie ujęte zostały pod wspólnym mianem "DOTKNIJ NIEPODLEGŁOŚCI".
Hanna Gronkiewicz-Waltz napisał/a:
11 listopada obchodzimy dzień radości i pamięci. Żyjemy w wolnej Polsce i musimy pamiętać o ludziach, dzięki którym jest to możliwe. Rzeczpospolita została przywrócona na mapy Europy wspólnym wysiłkiem Polaków - tych walczących na frontach i tych pracujących w politycznych gabinetach. Tegoroczna 89. rocznica tych niezwykłych wydarzeń jest kolejną okazją do świętowania jednego z najważniejszych polskich świąt narodowych. Do warszawskiej tradycji weszło już obchodzenie tak ważnych dat poprzez organizację rekonstrukcji historycznych wydarzeń, inscenizacje walk i pokazy wojskowe. Podobnie będzie w tym roku. 11 listopada ulicami stolicy przejdzie defilada historyczna, podczas której widzowie będą mogli zobaczyć mundury i uzbrojenie polskiego wojska od roku 1918 do 1945 roku. 11 listopada to patriotyczne i radosne święto. Obchodźmy je podniośle ale z optymizmem - na defiladzie, w Muzeum Wojska Polskiego, czy w tradycyjnym Biegu Niepodległości.

Pełną informację znaleźć można na stronie DOTKNIJ NIEPODLEGŁOŚCI.

Członkowie stowarzyszenia w mundurach historycznych wezmą tego dnia udział w otwarciu wystawy "Somosierra 1808-2008", które mieć będzie w Muzeum Wojska Polskiego we wtorek 11-ego listopada o godzinie 11:00. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy.

gwain 
bywalec

Wysłany: 2008-11-12, 12:30   

Czołem.
Ubawiłam się srodze czytając definicję patriotyzmu wg.Tomasz Żuradzkiego. Powinien dopisać jeszcze, że patriotyzm ograniczał się do zdobywania "TAKICH RZECZY JAK:terytorium, żywności i kobiet. :bad: :bad: :brick: :bad: :brick:

Odpowiedz do tematu