Czołem!
I już po bitwie, wrażenia po prostu niesamowite!!!
Będąc w pruskiej artylerii miałem wgląd na całe pole bitwy, które było baaardzo duże.
Widać, że organizatorzy bardzo się przyłożyli do inscenizacji, choćby szyby wybijane w oknach chłopskich chat, lecące potem pierze oraz "rabowane" kiszone ogórki!!!
Stanowiska artylerii obłożone koszami szańcowymi i palisadą, niesamowite.
Jak dotąd to moja największa bitwa.
Naprawdę, będąc przy 4 dziale w baterii mialem niezły widok na pracę artylerzystów i dym wystrzałów naprawdę przysłaniał widok na dobrych kilka chwil!!!Jak drzewiej bywało!!!
Pozdrawwiam działyńczyków, z którymi nie dane mi było jednak dłużej pogadać!
Pozdrawiam
_________________ Vivat Cesarz! Vivat Woysko Polskie!
Nie masz pana nad ułana!
To i ja pozwolę sobie na wtrącenie małych trzech groszy.
Organizacja zapięta na ostatni guzik. Bitwa zaplanowana i zrealizowana perfekcyjnie. Jedyny minus to zawodność broni.
Postrzelałem sobie bardzo niewiele, ale to nie jest tragiczne. Tragiczne było dla mnie jedynie to, iż nie mogłem obejść wszystkich namiotów i kazamat i porozmawiać ze wszystkimi znajomymi.
Zwyczajnie było ich zbyt wielu. Ale nic to, jeszcze to nadrobimy.
Jeżeli chodzi o samą bitwę, to było bardzo trudno przebić się przez przeciwnika. Jedyny taki moment, to chwila ataku huzarów,
kiedy Czesi zwierali szyki i tworzyli KARE, by kolumną przebić się pomiędzy ich szykami i wyjść na ich tyły.
W ten sposób zrolowalibyśmy całe ich skrzydło. Tak właśnie naocznie przekonałem się o wadze współpracy różnych rodzajów broni.
Może następnym razem uda się to przeprowadzić.
Szczególne podziękowania należą się kolegom z Litwy za przygarnięcie do ogniska i uraczeniem kurą ustrzeloną (?) w fortecznej fosie.
Nauczyłem się na tej batalii nowych rzeczy, poznałem nowych ludzi, zacieśniłem więzi przyjaźni ze 'szkotkami' i umówiłem się na przyszły rok na batalię (z nimi też).
Jednym słowem było wspaniale, i cieszę się że Polak potrafi.
Pozdrawiam.
Peesik - Dzięki Sasie za natchnienie w temacie obozowej bielizny, następnym razem sprawie sobie taką samą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum