Pierwszy to mój post na tym forum, wiec kłaniam sie nisko i witam pieknie!!
Na wstepie zastrzegam, ze z erą XW nie mam kompletnie nic wspólnego ( jeszcze:) ) ale za to mocno wsiąkłem w tematy "zielonej" Konnej Artylerii, szczególnie 7 dak wielkopolskiego.
Koniec wstępu, do rzeczy:)
Przeglądając strony Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej natrafiłem na ryciny Rozwadowskiego ukazujące zołnierzy Konnej Artylerii i Artylerii Konnej Gwardii.
Poniewaz temat bardzo mnie zainteresował, mam uprzejme pytanie, gdzie szukac wiecej informacji na temat. Może ktoś z Was poleci mi literaturę czy ekspozycje muzealne. W tej epoce nie mam kompletnie zadnej orientacji, a bardzo bym chciał:)
Wysłany: 2008-05-02, 12:13
Przyjemna a nadto wartościowa lektura, z dużą porcją ilustracji (wprawdzie współczesnych), A. Nieuważny, H. Wielecki, Wojsko Księstwa Warszawskiego. Artyleria, inżynierowie, saperzy, całkiem interesująco i dość dokładnie opisany rozwój i służba artylerii konnej XW.
Kilka informacji będzie tez oczywiscie u Gembarzewskiego Wojsko Polskie. Księstwo Warszawskie 1807-1814.
To tak na chybcika i po łatwiźnie.
_________________ Honor to bóg wojska!
Kiedy nie masz honoru, nie masz wojska!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum