Wysłany: 2008-04-24, 15:59 Księstwo Warszawskie w czasie wyprawy Napoleona na Rosjie
Dzień dobry, państwu.
Czy może mi ktoś poradzić jakie książki poczytać o wydarzeniach w granicach Księstwa Warszawskiego w czasie wyprawy Napoleona na Rosję. A także, czy zna państwo, jakie są opublikowane dokumenty o tym? I co z tego można znaleźć w internecie?
Przepraszam za mój zły polski.
Pozdrawiam, Bursak
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Będe studiować podaną literaturę. Ale konkretyzuje o co mi chodzi. Interesują mnie zbrojne potyczki. Ze źrudeł rosyjskich wiadomo mi, że byl rejd kozacki w Księstwo Warszawskie z 20 października po 1 grudzień. Czy o tym ktoś wie? Czy byli inne? Jak walczyli z nimi wojska polskie?
Rozumiem, że nikt nie ma czasu, ani siły opowiedzieć wszystkie szczeguly novicjuszu. Ale sobie myśliłem, że istnieje jakaś książka z informacią o potyczkach zbrojnych w Księstwie Warszawskim w 1812 r. Jak niema, to niema. Wienc będę czytać to co jest.
Pozdrawiam serdecznie
Wysłany: 2008-05-26, 20:11
Myślę, że problem leży gdzie indziej. Poruszona kwestia jest dość słabo opisana w polskiej historiografii, która skupia się na wyprawie moskiewskiej. Jedyny materiał monograficzny, który potrafię sobie z marszu przypomnieć to artykuł w jednym z periodyków. Drobne przyczynki można zaś znaleźć w opracowaniach takich jak "Zamość 1813" Jadwigi Nadzieja, czy artykuły o szpiegach Księstwa Warszawskiego publikowanych swojego czasu w Mówią Wieki, tudzież artykuł Jarosława Pawłowskiego pt. Rola kozaków w działaniach militarnych w kampanii 1812 r. na napoleon.gery.pl. Kukiel wg. mojej pamięci temat właściwie pomija, poświęcając jeden tylko rozdział w II tomie pracy pt. WOJNA 1812 ROKU (cz. IV rozdział XII), choć biorąc pod uwagę ogólnikowość w/w materiałów myślę, że to właśnie od tej pracy warto zacząć.
Pozdrawiam!
_________________ "Naprzód psiekrwie! Cesarz patrzy!" Kozietulski pod Somosierrą
Mogę polecić artykuł Rafała Małowieckiego 'Dywizja Nadbużańska w roku 1812' również na napoleon.gery.pl .
Przypuszczam, że informacje na interesujący nas temat mogą znajdować się m. in. w pracy Juliusza Wllaume 'Amilkar Kosiński 1796-1823', którą w 'źródłach' wymienia autor artykułu.
Koroniarz,
Paweł Grabowski.
Dziękuję serdecznie za wymienioną informacie, która jest prawdziwie cenną . Teraz znam oddkond zaczonć swoje poszukiwania. Widzę, że process będzie długi.
...więc zacznij poszukiwania Bursak od słownika języka polskiego, bo aż oczy bolą.
Wysłany: 2008-05-27, 22:30
Remik. Bez nerwów. Przeczytaj proszę pierwszy post i zauważysz, że autor jest cudzoziemcem. Nie każdy musi mieć polska klawiaturę, a przy klawiaturze z cyrylicą transliteracja nie jest prosta.
Pozdrawiam!
_________________ "Naprzód psiekrwie! Cesarz patrzy!" Kozietulski pod Somosierrą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum