Witam Panie Darku - z czasów stanisławowskich, w sprawie mundurów, znane mi są przepisy (ordynanse):
- 26 lipca 1777 - mundury oficerów i dystynkcje;
- 8 lutego 1778 - mundury narodowego zaciągu;
- przepis 1785 - mundury brygad KN i pulków PS;
- 23 sierpnia 1785 - mundury i dystynkcje;
- 28 listopada 1788 - mundury piechoty i artylerii;
- 27 lutego 1789 - organizacyjne (cytowany w Historii Jazdy K. Górskiego, wg Br. Gembarzewskiego wprowadzający w życie przepis 1785);
- 11 marca 1791 (dwa) - mundury piechoty i jazdy.
Natomiast w podpisach do tablic 173, 175, 176, 190, 191, 201, 209, 210, 211, 220 Br. Gembarzewskiego jako źródło podany jest przepis z 17 lipca 1789.
Pozdrawiam
Dokładnie.
Prześledziłem
plansze.
Mamy dwa rodzaje kaszkietów / giwerów piechoty.
Jeden z flamą a drugi bez. Ten drugi jest bardzo podobny do kaszkietu saperów w/g regulaminu z 5 II 1790 roku.
Saperzy
Co ciekawe ten przepis mundurowy dla służb technicznych był przed wojną w AGADzie, ale spłonął w Powstaniu.
W samym AGADzie kontakty powinien mieć Marcin vel "Koroniarz".
Może zrobiono odpis...
Ze swej strony napisałem do kolegów z Litwy, może coś dowiedzą się.
Kiedyś mi sprezentowali piękny regulamin musztry z przed roku 1790, ale bez strony tytułowej (fizycznie jest w bibliotece pułkowej i dostęp do niego ma kol. Waldek Zubek vel "bezimienny" z tego forum.
jeżeli mieli takie cuda to kto wie....
Poczekajmy co odpiszą Litwini.
Pozdrawiam gorąco - D.
Witam
Panie Darku, udało mi się z Biblioteki Czartoryskich dzięki Panu Eugeniuszowi Nowakowi z MNK pozyskać pełny tekst Ordynansu z dnia 17 lipca 1789, zamieszczam go w załączeniu. Ponadto poszukuję jeszcze dwóch dokumentów, a mianowicie Ordynansu z 4 lipca 1789 o artylerii i z 5 lutego 1790 o inżynierach. Może ktoś z Państwa podpowie mi gdzie ich szukać.
Serdecznie pozdrawiam.
Witam
W dniu 02. 11. 2011 zamieściłem Ordynans z 17 lipca 1789 r. dla Wojska Litewskiego. Poniżej zamieszczam podobny Ordynans dla Wojska Koronnego.
Ordynans ten jest niekompletny, brakuje końcowej części. Może ktoś z Państwa dysponuje pełnym tekstem tego Ordynansu.
Ponadto poszukuję pełnego tekstu Ordynansu z 30 marca 1790 r. dot. stopni wojskowych po wprowadzeniu stopnia podporucznika.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum