Wysłany: 2008-06-16, 15:38 Ocalmy od zapomnienia obrazy
Szanowni forumowicze!
Zwiedzam od lat różne muzea. Takie duże i takie malutkie. W jednych są przewodnicy, foldery, audioguidy a w innych cała obsługa to jedna osoba. Przez długi czas sztuka była dla mnie głownie jednostką miary. Byłem kierownikiem laboratoriów . Z czasem zacząłem odkrywać jej symbolikę.
Ta symbolika dotyczyła barwy, kształtu, przedmiotów, gestów, ... oraz ich połączeń. Z niejaką trwoga stwierdzam, że np. obraz oglądany bez objaśnień przewodnika pozostaje jakiś płaski.
Weźmy np obraz będący tłem tego forum. Wydaje misię, że taki kadr nie mógł mieć miejsca - te wszystkie sceny nie mogły się dziać jednocześnie. Jednak każda z nich z osobna przedstawia coś interesującego. W jednym z wątków zwócono uwagę na prawy dolny róg, gdzie mieści się namiot chirurga.
Proponuję Państwu podjęcie trudu opisu tego i innych obrazów przedstwiających wydzarzenia z epoki 1717-1831.
Jakie to formacje? Jakie to uzbrojenie? Jaki to epizod? Na ile to prawdziwe?
Jeżeli pomysł by chwycił proponuję na pierwszy rzut właśnie obraz z tła. Potem możnaby zająć się obrazami zgromadzonymi np. na http://wiki.raszyn.org/index.php/Obrazy:Sztuka
Nie chwaląc się jam je tam umieścił. Ustalanie szczegółów możnaby prowadzić tu. Efekty, jeżeli nikt mnie nie ubiegnie, przeniósłbym na wikipedię Raszyna. W tym projekcie wikipedycznym najbardziej interesuje mnie część historyczno-wojskowa.
Wysłany: 2008-06-19, 21:41
Witam, pomysł zacny, choć nie nowy. Warto by jednak zebrać wjednym miejscu takie informacje rozsiane najczęściej w róznych tekstach. Co do tego konkretnie "Raszyna" Suchodolskiego jest on dość dobrze rozszyfrowany. Poza formacjami można też z dużym prawdopodobieństwem ustalić koto-jest-kto. A pozatym z 80% z tego co widać na obrazie rzeczywiście mogło dziać się jednocześnie...
_________________ Kto miał zaszczyt służyć Napoleonowi, temu wolno służyć tylko Panu Bogu przy Mszy świętej.
-gen. J.Kossakowski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum