Witam. Mam prośbę odnośnie biografii Tadeusza Kościuszki. Czy moglibyście podać mi niektóre źródła, z których można dowiedzieć się o życiu tego bohatera? Nie tylko o tym chwalebnym okresie, lecz również o mniej znanych epizodach, z jego młodości a także z okresu po powstaniu z 1794r. Chodzi mi m.in. o książki lub strony internetowe. Z góry dziękuję.
Lubicz-Pachoński "Kościuszko w niewoli carskiej" i "Kościuszko po Insurekcji".
Dwie dobre pozycje na początek.
Czołem.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2006-12-12, 14:42
Bibliografia jest przeogromna, choć mocno nierówna. Wydawnictwa z czasów komuny maja pewien balast ideologiczny. Podaję 10 przykładowych:
1) Lubicz-Pachoński J - "Kościuszko po Insurekcji", Wydawnictwo Lubelskie 1986.
2) Jan St. Kopczewski, "WÓDZ KOSYNIERÓW TADEUSZ KOŚCIUSZKO", Warszawa 1974.
3) Jan Stanisław Kopczewski (opracował) "Tadeusz Kościuszko w Historii i Tradycji".
4) Marek Drozdowski (Wybór i opracowanie) "Bitwa warszawska 17-18 kwietnia 1794. Antologia tekstów historycznych i literackich", Wyd.Oficyna Graficzno-Typograficzna Typografika,2004.
5) F. Koneczny, "Tadeusz Kościuszko", Warszawa 1996
6) A. Zahorski, "Naczelnik w sukmanie", Kraków 1990 (seria DNiPP)
7) S. Bratkowski, "Z czym do nieśmiertelności", Katowice 1979
8 ) James S. Pula, "Thaddeus Kościuszko: the purest son of liberty", New York 1999.
9) Bartłomiej Szyndler, "Tadeusz Kościuszko 1746-1817", Warszawa 1991;
10) Katarzyna Jedynakiewicz, "Osobowość i życie codzienne Tadeusza Kościuszki", Łódź 1996.
Jakby kolega miał ochotę podyskutować o Kościuszce w czasach napoleonskich, to zapraszam do wątku My z Napoleonem?
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Pieśń białoruskich żołnierzy z 1794 roku - niestety urywki:
„Pojdziem żywa da Kaściuszki
Rubać budziem Maskaluszki”
I jescze tyle:
"Pomnim dobra, szto robili,
Jak nas dziorli, jak nas bili
Dakul budziem tak mauczci,
Hodzi nam siadzieć u chaci...
Naszto ziemlu nam zabrali?
Naszto u puty zakawali?
Daczki, żonki nam hwałcili?
Tre, kab my im zapłacili."
Ciekawe czy gdzieś jest cały tekst tej piosenki.
Wysłany: 2008-03-23, 13:29
W palmową niedzielę byłem w Łowiczu. Tam na rynku taka oto tablica:
„Pojdziem żywa da Kaściuszki
Rubać budziem Maskaluszki”.
To część z tej pieśni, po powrocie z pracy poszukam całej zwrotki, widziałem ją bowiem na jakiejś stronie białoruskiej.
Wysłany: 2008-04-14, 08:46
Witam wszystkich. Dostaliśmy następujące zaproszenie, któe podaję do wiadomości wszystkich zainteresowanych:
Cytat:
POLSKA FUNDACJA KOŚCIUSZKOWSKA
STOWARZYSZENIE BUDOWY POMNIKA TADEUSZA KOŚCIUSZKI W WARSZAWIE
MIASTO STOŁECZNE WARSZAWA
Serdecznie zapraszają na
UROCZYSTE OBCHODY 214 ROCZNICY INSUREKCJI WARSZAWSKIEJ
w dniu 19 kwietnia 2008 r.
PROGRAM:
Program uroczystości 214 rocznicy Insurekcji Warszawskiej
w dniu 19.04. 2008 r.
12.00 – msza w Katedrze Polowej Wojska Polskiego na ul. Długiej 13/15,
13.00-13.15 – przemarsz uczestników obchodów na Plac Zamkowy w asyście orkiestry wojskowej i kompanii honorowej.
13.15-13.40 – złożenie kwiatów przy urnie z sercem Tadeusza Kościuszki. Krótki koncert melodii wojskowych przed Zamkiem Królewskim.
Salwa honorowa
13.50-14.00 – złożenie kwiatów pod pomnikiem Jana Kilińskiego
14.20 – wystawa fotogramów i pokaz filmów z inscenizacji walk Insurekcji Warszawskiej przeprowadzonych w latach poprzednich przez grupy rekonstrukcji historycznej (ul. Miodowa 6/8).
Wiek: 52 Dołączyła: 12 Maj 2006 Posty: 239 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-16, 11:37
...niestety mam komisje egzaminacyjną, a już raz zmieniłam termin w związku z planowaną inscenizacją, którą zresztą odwołano i teraz mam trochę za mało czasu by odwoływać. Ale również myślą i sercem będę z Wami.
I cieszę się, że ktoś jednak "...przejrzał na oczy...", iż historia Warszawy [choćby i najdramatyczniejsza i najtragiczniejsza] nie zaczęła się w XX wieku.
Wysłany: 2008-04-24, 10:08
Darek napisał/a:
Ale serduchami będziemy z wami!
Maria J. Turos napisał/a:
myślą i sercem będę z Wam
Dziękuję w imieniu obecnych za wsparcie. Z przykrością muszę powiedzieć, że nieporządek jaki pojawił się w tym roku wykraczał nawet poza wątłe normy, które wyznacza niekorzystna praktyka. Organizator "zapomniał" zaprosić nas do udziału w obchodach. Zaproszenie dostaliśmy staraniem Fundacji Kościuszkowskiej. Organizator "zapomniał" również powiadomić nas o odwołaniu rekonstrukcji. Okoliczność, że wiadomość ta dotarła za pośrednictwem (nawet nie naszego) forum, czyli niejako przypadkiem, również przyczyniła się do dodatkowej dezorientacji, co do tego czy obchody będą, czy nie. Z tego co wiem organizator zapomniał również powiadomić Rosjan o odwołaniu części, na którą byli zaproszeni. W rezultacie po wystaraniu się o wizę Schengen i przejechaniu całej drogi z Petersburga do Warszawy mogli głównie pozwiedzać. Podczas obchodów dowiedzieliśmy się, że rekonstrukcja mogła być przełożona na dzień kolejny, ale ponoć "grupy rekonstrukcyjne odmówiły". Zastanawiam się które i jak informacja przepływała, bo i Działyńczycy i Kawaleri Narodowa byli gotowi wystąpić. Wsparła nas w tym również Liga Baronów, która chciała wystąpić jako szlachta i lud Warszawy. Od kolegów z SAD wiem, że również i dla nich nie byłoby to problemem. Wraz z Rosjanami można więc było spokojnie całość kolejnego dnia zorganizować. Już po fakcie słyszałem również, że możliwość taką widział również P2P. Niezależnie od zupełnego chaosu wystawiliśmy dwuosobową reprezentację Działyńczyków i pięcioosobową Kawalerii Narodowej. Jak co roku rozpoczęliśmy obchody w Łazienkach, a potem przemaszerowaliśmy spoda katedry garnizonowej na Długiej, pod Zamek Królewski, a tam oddaliśmy honory sercu Kościuszki, a potem uczestniczyliśmy w apelu pod pomnikiem Kilińskiego. Szkoda, że tak ważna rocznica, spotkała się z niedociągnięciami, których można było łatwo uniknąć. Parę zdjęć zamieszczam w Cyfrowej Galerii.
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum