Powstaje nowa Grupa Rekonstrukcji Historycznej 14. Pułku Kirasjerów Xięstwa Warszawskiego.
Wszystkich zainteresowanych kultywowaniem tradycji pięknej jazdy okresu napoleońskiego i jedynego w historii Polski pułku kirasjerskiego (spadkobiercy tradycji polskiej husarii) prosimy o kontakt na mail (widoczny w profilu) lub na PW.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2008-03-23, 20:53
Witam! To kolejna po huzarach formacja, która ma zamiar rozpocząć formowanie w tym miesiącu. Trzymam kciuki, po przedsięwzięcie w obu przypadkach nader kosztowne. Będę kolegów wyglądać pod Borodino Pozdrawiam!
P.S.
Czy owa grafika to nie przypadkiem mityczny Montbrun na czele szwoleżerów? Z tego co pamiętam szarżę na wielką redutę malował m.in. Michał Bylina.
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
W Mławie znajduje się blacha srebrna o wymiarach 13,8 X 11,4 cm.
Na niej jest grawerowany zwieńczony koroną paludament z herbem XW i napisem:
14 p k Ks W i data 1809.
Wybaczcie Panowie, że nie odpowiadałem, ale święta były.
Tak, oczywiście, jak Pan zauważył w Mławie znajduje się srebrna blacha pamiątkowa 14. Pułku. Blacha jest wśród zabytków na stałej ekspozycji historycznej w Muzeum Ziemi Zawkrzeńskiej w Mławie.
Nie wiem, czy zdążymy do tegorocznego Borodino, ale na 200 rocznicę powinniśmy się zjawić w pełnym rynsztunku.
Co do grafiki, nie mam pojęcia. Mam nadzieję, że się dowiem (już wysłałem maila z zapytaniem).
Dziękuję za życzenia powodzenia i mam nadzieję, że nastąpi "wysyp rekrutów"
Prosiłbym, by Panowie zwracali uwagę osób pozostających bez przydziału i zainteresowanych rekonstrukcją również na nasz pułk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum