Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Strona Kompanii Woltyżerów
niepij
bywalec
Początkujący

Wysłany: 2007-05-23, 10:54   Strona Kompanii Woltyżerów

Serdecznie zapraszamy do przeglądania naszej nowootwartej strony internetowej
www.kompaniawoltyzerow.pl
:parm:
Pozdrawiam w imieniu KompaniiWoltyżerów
nipi

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2007-05-23, 11:57   

Jedna z ładniej zrobionych stron. Gratuluję :]

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2007-05-23, 19:04   

Ciekawa. Już dodałam do "...ulubionych...".
pozdrowienia

Darek 
bywalec

Wysłany: 2007-06-04, 09:04   

Czołem woltyżery!
Bardzo podoba mi się Wasza strona. Tak trzymać dalej.
Pzdr - działyńczyk.

Jazlowiak
początkujący

Wysłany: 2007-06-08, 07:21   

Strona ciekawa, choć szkoda, że nieco teoretyczna - brak współczesnych rekonstrukcji, a są tylko rysunki - niezbyt szczegółowe. Czekam na zdjęcia, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć o jakości rekonstrukcji woltyżerów P2PXW.
pozdrawiam

niepij
bywalec
Początkujący

Wysłany: 2007-06-08, 23:03   

Wkradło sie nieporozumienie, które może narazić Szanownych Państwa na niepotrzebne oczekiwania.
Nie jesteśmy woltyżerami P2PXW, ani nie prowadzimy galerii zdjęć współczesnej rekonstrukcji.

Jesteśmy KompaniaWoltyżerów i interesuje nas teoria rekonstrukcji i materiały historyczne, mające swoją bibliografię, znane nam miejsce w muzeach i wartosć historyczną, zgodną z uniwersyteckimi zasadami gromadzenia i przekazywania wiedzy.

Niestety na naszej stronie nie będzie zdjęć nas samych, bo jesteśmy dalekim echem czasów minonych i napewno nasz wygląd nie może stanowić wzoru dla badaczy czy rekonstruktorów, mimo ze staramy się by był zgodny ze znanymi nam źródlami w postaci pamiętników, obrazów i regulaminów z epoki.
Zamieszczone teksty naszego autorstwa jeśli będą przedstawiać naszą opinię na temat jakiegoś obiektu bądź zjawiska znanego nam z zachowanych do dziś zbiorów, to będzie to jedynie nasza opinia, a podając żródło z którego korzystaliśmy pozwolimy Wam, Szanowni Czytelnicy osobiście prześledzić losy tych, jakże nielicznych, pamiątek.

Przepraszamy Rozczarowanych formułą naszej strony, ale na szczęście zawiniło tu zwykłe nieporozumienie w odbiorze naszych intencji, a nie nasz błąd.

Pozdrawiam
nipi

Krzysztof Polak 
bywalec
Pułk 3-ci Piechoty

Wysłany: 2007-06-08, 23:53   

Mnie pasi ;D

Tytułem jeno upewnienia się - zatem w galerii nalezy się spodziewać rycin/zdjęć zachowanych elementów ekwipunku, mundurów, broni, ilustracji z regulaminów etc. ?

Jazlowiak
początkujący

Wysłany: 2007-06-08, 23:57   

To ja w takim razie przepraszam:-)

Paweł Grabowski 
początkujący
Kompania Woltyżerów

Wysłany: 2007-06-18, 11:27   

Jazlowiak napisał/a:
Czekam na zdjęcia, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć o jakości rekonstrukcji woltyżerów P2PXW.

Świerzynka - będziesz mógł cokolwiek powiedzieć na temat jakości czyjejś rekonstrukcji jak przestaniesz nosić do munduru Xięstwa ciemne okulary.

Jazlowiak
początkujący

Wysłany: 2007-06-20, 10:30   

Dziękuje serdecznie za merytoryczną odpowiedź, rozumiem, że warunkiem bycia woltyżerem jest brak ciemnych okularów. Jeśli już przeszliśmy przez ten problem to poproszę od dalsze wypowiedzi i zdjęcia (w temacie wątku), co pozwoli mi na podniesie własnej wiedzy na temat działania woltyżerów. Natomiast proponuję odłożyć na bok wiek, pochodzenie społeczne, poglądy polityczne i religijną czy czyjaś mniejszą lub większą niepełnosprawność. Dla Ciebie może zabawnym jest nabijanie się z mojej wady wzroku i konieczności noszenia ciemnych okularów przy określonej ilości luksów. Dla mnie mniej.

Jazlowiak
początkujący

Wysłany: 2007-06-20, 10:45   

Dla zaspokojenia:-)

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2007-06-20, 10:48   

Koledzy: uprzejmie proszę wszystkich o uszanowanie regulaminu forum i kontynuowanie rozmowy w zakresie określonym tematem.
Dziękuję i pozdrawiam!

harry 
początkujący
IR 52

Wysłany: 2007-06-20, 12:04   

Coście tacy nerwowi ?? Z upału ??
Tak na mój gust to wszystko jest w granicach zakreślonym tematem. Temat jest w dziale ogłoszenia, więc każdy ma możliwość wypowiedzieć się czy mu się strona Woltyżerów podoba czy nie. Jazłowiakowi nie podoba się ze względu na brak fotografii rekonstruktorów, co uniemożliwia mu ocenę jakości rekonstrukcji. Niepij wyjaśnił że to nieporozumienie, bo strona nie o tym, co zresztą jest napisane na samym początku (strony, nie topicu ), a Paweł Grabowski, trochę złośliwie, wykazał , że wizerunki współczesnych rekonstruktorów mogą prowadzić na manowce, np dlatego, że niektórzy z nich, którym leży na sercu jakość rekonstrukcji, noszą ciemne okulary do munduru. Na to Jazłowiak odpowiedział, trochę przesadnie i złośliwie, że nie należy śmiać się z jego wady wzroku, i przypomniał że hobby jest dla wszystkich, nie tylko młodych sportowców ( no i racja, bo tak na szybko zastanawiając się jaki rodzaj niepełnosprawności może eliminować z tej zabawy, to mi tylko przychodzi do głowy niezrównoważenie psychiczne).
Co oczywiście nie usprawiedliwia noszenia okularów, bo jakiś tam temu wymyślono szkła kontaktowe, które będę zmuszony nosić ze względu na grożącą mi starczowzroczność. Moja wada wzroku, natomiast nie utrudniła mi dostrzec, że na dołączonej fotografii znajduje potwornie ufajdany karabin. Hm, mam nadzieję, że nie narażę się zarzut dyskryminacji kogokolwiek - zgaduję - wykopałeś go tuż przed zrobieniem zdjęcia ??
No więc wracając do strony internetowej - może warto by tam jednak zamieścić fotografie, z wyjaśnieniem , które elementy Waszym zdaniem są zrekonstruowane dobrze (wiernie), a gdzie jeszcze jesteście skazani na domysły ?? Nie piszę o zdjęciach z tzw. "batalii"i, bo te faktycznie mogą być tylko cieniem cienia tego co się dawniej działo.
No i pozostaje bez odpowiedzi pytanie Owcy - co będzie w galerii ??

Paweł Grabowski 
początkujący
Kompania Woltyżerów

Wysłany: 2007-06-20, 12:17   

Jazlowiak napisał/a:
że warunkiem bycia woltyżerem jest brak ciemnych okularów

Dobrze rozumiesz - w moim pojęciu takie jest minimum standardów ubioru żołnierza Xięstwa występującego w mundurze przed publiką lub kolegami i od tego cała merytoryczna dyskusja o rekonstrukcji wyglądu, mustrze, regulaminach itd. może się dopiero zaczynać.

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2007-06-20, 12:20   

harry napisał/a:
No i pozostaje bez odpowiedzi pytanie Owcy - co będzie w galerii ??

Odpowiadając żartem: na stronie, na której mieszczą się artykuły w PDF-ie można znaleźć ognie sztuczne. Artykuły na stronie woltyżerów są w moim odczuciu ciekawie dobrane i cieszę się widząc kolejne. Jeden z nich zresztą już przywołałem w innym wątku.
harry napisał/a:
Coście tacy nerwowi ?? Z upału ??

Zwyczajnie proszę by w polemikach sobie nawzajem "głów nie urywać". To prowadzi do napięć, których na różnych forach jest aż za wiele. Niestety.
Pozdrawiam!
:superman:

Odpowiedz do tematu