Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Poszukiwane materiały do wojny północnej i armi Leszczyńskie
nornik
początkujący

Wysłany: 2008-07-16, 10:08   Poszukiwane materiały do wojny północnej i armi Leszczyńskie

Drodzy Panowie szlachta,
Mam znajomego rosjanina, który namiętnie pomaga mi w pracy historycznej podsyłająć rosyjskie materiały, których w Polsce ciężko odzszukać. W zamian ja rewanżuje się mu tym samym. Kolega Vlad wykazuje duże zainteresowanie armią Leszczyńskiego i sytuacją w Polsce w latach 1705-1706. Interesuje się także Konfederacją Barską. Staram się mu pomagać, lecz w wielu kwestiach nie jestem wstanie. Nie interesuje się bowiem tymi okresami tak bardzo by móc zrobić tę przysługę i podesłać najwartościowsze prace polskich historyków. Moją domeną jest wojna siedmioletnia niestety. Dlatego jeśłi ktoś może mi pomóc w odpowiednim doborze literatury to będę wdzięczny i zopbowiążany do udzielenia pomocy w każdej sytuacji w której będę mógł pomóc. Wiem że, okres zainteresowań nie bardzo ma się do ram chronologicznych forum, lecz ufam że nie stanowi to przeszkody.
Pozdrawiam

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2008-07-16, 22:04   

Akurat nie jestem herbowy, ale jako człowiek wolny odpowiem ;-) : w wątku Konfederacja Barska na tym forum znaleźć można m.in. odsyłacz do strony, gdzie (przynajmniej jakiś czas temu) nabyć można było pracę Konpoczyńskiego. Co się tyczy Leszczyńskiego, to prócz materiałów powszechnie znanych przypominam sobie, że był w przedwojennym BROŃ I BARWA był przynajmniej jeden artykuł poświęcony formacji Royal Pologne.
Pozdrawiam!

nornik
początkujący

Wysłany: 2008-07-17, 14:48   

Dziękuje bardzo. Nie miałem zamiaru nikogo urazić "herbowością".
Sam nie herbowym jestem. Konfederacja jest obecnie dla Vlada na drugim miejscu. Napisał mnie także że, Konopczyńskiego także już ma. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu