Stowarzyszenie Regimentów i Pułków Polskich 1717 - 1831 Strona Główna Stowarzyszenie Regimentów i Pułków Polskich 1717 - 1831

Ulubione tematyUlubione tematy RegulaminRegulamin Powiadom znajomego o forum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Bitwa o Sieraków
Autor Wiadomość
Rob 
początkujący

Wysłany: 2007-09-28, 14:40   Bitwa o Sieraków

Witam wszystkich serdecznie!
Mam taką oto sprawę - pragnął bym w przyszłym roku zorganizować rekonstrukcję bitwy o Sieraków (miasteczko oddalone od Poznania ok 70 km w kierunku na północny zachód - okolice Międzychodu) jaka miała miejsce 12 lutego 1813 roku. Została ona stoczona pomiędzy 17 pułkiem ułanów litewskich a korpusem rosyjskim. Ze źródeł jakie posiadam była to znaczna porażka tego pułku (straty wyniosły około 300 zabitych). Walki toczyły się przez cały dzień. Ostatecznie Ułani zostali zmuszeni do wycofania sie z miasta w kierunku Pniew i Międzychodu. Kilka dni później miasto wyzwolone zostało ponownie przez wojska francuskie.
W związku z tym iż jest to bardzo słabo znany fakt z historii regionu oraz z obchodami 650 lecia miasta chciał bym zorganizować taką imprezę. Nie wiem jak wyglądają imprezy historyczne okresu napoleońskiego (sam jeżdżę na imprezy wczesnośredniowieczne). miała ona by być w założeniu 2 dniowa z obozem wojskowym. Jestem pracownikiem Muzeum w Sierakowie i na razie mamy doświadczenie w organizacji imprez takich jak Festiwal Kultury Wczesnośredniowieczne już II edycja za nami, czy inscenizacja walk powstańczych z okresu Powstania Wielkopolskiego (wypadło świetnie :) . Zapraszam go galerii muzeum na www.muzeum-sierakow.pl lub www.muzeum-sierakow.pl/articles.php?cat_id=3
Imprezę pragnę zorganizować w lipcu (wiem termin nie historyczny ale ze względu na turystów i temperaturę wolał bym to robić latem). W związku z tym prosił bym o informacje czy były by zainteresowane grupy udziałem i na jakich warunkach.
Prosze o szybką odpowiedź bo zbliża sie sezon planowania budżetów no i trzeba zatem wyszarpnąć pieniążki na nią:)
mój emeil eecho@wp.pl

Robert Jędrzejczak

Brykiet 
bywalec
Sierżant

Wysłany: 2007-10-01, 08:46   

Pomysł doskonały, proszę nie poddawać się trudnościom!
Nasze imprezy aż tak bardzo nie rówżnią się od opisanych!
Osobiście wolałbym imprezę w terminie historycznym (bliższa prawdzie historycznej) ale rozumiem ograniczenia.
Trzymam kciuki!

szwoleżer 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2007-10-05, 19:48   

Czołem!
Rob napisał/a:
straty wyniosły około 300 zabitych

Czy Kolega cytował raport rosyjskiego dowódcy?
Raport ten może być nieco tendencyjny, gdyż Rosjanin swoje straty ocenia jako niewielkie i może to być zwykła propagandówka...???
Francuzi podają straty na ok.170 ludzi w tym zabici, ranni i wzięci do niewoli....
Pewnie prawda jest po środku..................
Pozdrawian

Rob 
początkujący

Wysłany: 2007-10-08, 07:59   

Dziękuje za zainteresowaniem tematem.
Co do strat to przytaczałem inormacje zawarte we wspomnianym raporcie rosyjskiego dowódcy. Zgadzam sie z przedmówca w tej kwestii.
Sytuacja z grobami poległych o tyle jest ciekawa że nie znajdują sie one w Sierakowie, tylko we wsi Grobia stoi krzyż pod którym w myśl legendy zostali pochowani "francuscy" żołnierze. Zresztą są tez inne miejsca w okolicy mówiące o wydarzeniach z tego okresu.

Odpowiedz do tematu