Czołem!
Przeglądając ostatnio swoje materiały zwróciłem uwagę na ciekawostkę.
Otóż 25 sierpnia 1794 roku w obozie pod Mokotowem patentowano na place oficerskie w Pułku Hussarów następujące osoby:
- Xaweremu Krasickiemu Rotmistrzowi Korpusu Towarzyskiego na Szarzę Majorowską;
- Jozefowi Banorowskiemu Rotmistrzowi w Woysku Austyiackiem na Szarzę Rotmistrzowską;
- Janowi Ostrowskiemu Rotmistrzowi Kaw: Nar: na Szarzę Poruczeńską;
- Antoniemu Mirosławskiemu Por: Kaw: Nar: na Podporucznika w Pułku Hussarów;
- Fabianowi Gadomskiemu Porucznikowi Kawa: Nar: na Szarzę Kwatermistrza z Rangą Porucznika Pułku Hussarów dany patent.
Zaciekawiło mnie co mogło sprawić przejście tych oficerów do innej jednostki z równoczesnym zmniejszeniem stopnia?
szwoleżer bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Bo może tylko takie etaty były wolne, a "ciągneło" tych ludzi "w huzary????
Pozdrawiam
_________________ Vivat Cesarz! Vivat Woysko Polskie!
Nie masz pana nad ułana!
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2007-09-14, 13:43
Przyczyny do głowy przychodzą mi dwie: reorganizacja połączona z likwidacją części jednostek, lub też podział na z uwzględnieniem górnych znaków (lub gwardii). Cudzoziemski autorament był generalnie niżej ceniony od znaków narodowych. W okresie napoleońskim stopnie oficerskie w gwardii na ogół liczone były jako jedne wyżej do liniowych. Przykładowo kapitan gwardii odpowiadał pułkownikowi jednostki liniowej etc. Szczególnie dobrze widać to było w przypadku Konopki który ze stopnia generalskiego (dokładnie generała brygady) w linii przeszedł na nominalnie niższy stopień w szwoleżerach gwardii (dowódcy 3-ego pułku szwoleżerów gwardii).
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum