RAPORT NUMER 6
1. Według najnowszych danych, w rejonie Będomina pojawi się oddział pruskiego 33IR.
2. W związku z powyższym garnizon zostanie zasilony kompanią fizylierską 45ego Pułku Liniowego, co powinno zrównoważyć siły.
_________________ "...zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji..." Św.Tomasz z Akwinu
Czołem!
Mam propozycję. Pod Heilsbergiem brałem udział w zdobywaniu umocnień. Było ciężko, nawet bardzo ciężko. Może dlatego trafiła się dezercja w obliczu wroga.
Jak wiemy taki czyn karany jest tylko w jeden sposób, przez rozstrzelanie. Ale aby doszło do ogłoszenia wyroku, najpierw powinien zebrać się sąd. A tego nie było.
Czyli była to 'samowolka', a jako taka również powinna być ukarana. Może nawet zbiorowo.
Melduję się na ochotnika.
RAPORT NUMER 7
W rejonie garnizonu Będomin można spodziewać się pojawienia oddziału kozackiego w sile około 10 koni. Stanowi to spore zagrożenie dla garnizonu, który kawalerią nie dysponuje.
Każdy więc Dowódca prowadzący oddział piechoty powinien mieć szczególniejsze baczenie na pojawienie się kawalerii, zwłaszcza wychodząc na otwartą przestrzeń, bo tylko wrogie siły być to mogą.
_________________ "...zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji..." Św.Tomasz z Akwinu
RAPORT NUMER 8
Na podstawie danych wywiadu stwierdzono, że na wrogie siły, jakie są w stanie dotrzeć w rejon Będomina i stanowić zagrożenie dla garnizonu Będomin operując w bezpośredniej bliskości garnizonu, składa się następujący Korpus:
PIECHOTA
33IR
47IR
52IR
Wileński Pułk Muszkieterów
Grenadier Jaeger Kompanie von Sell
KAWALERIA
Kozacy (10 koni)
ARTYLERIA
Rota Artyleryjska, 14 żołnierzy, 2 armaty
Korpus może liczyć około 75 osób, 2 armaty, 10 koni.
RAPORT NUMER 9
Stan Garnizonu Będomina na dzień 24 lipca 2007 stanowią oddziały:
4ta kompania 2pp
6ta kompania 2pp
7pp
45eme de Ligne
Legia Polsko-Włoska
SAD Arsenał
Oddziały pomocnicze.
Stan oddziałów w sumie szacowany jest na 80 osób.
RAPORT NUMER 10
Niestety, do obrony garnizonu nie dotrze 45eme de Ligne. Otrzymali inne ważne zadanie bojowe.
Na ich miejsce Sztab Generalny zdecydował się przydzielić do garnizonu Będomina znany tam dobrze, zwłaszcza wśród okolicznych mieszkańców, 129eme de Ligne.
Czołem!
Z Litwinami poznałem się bliżej w Nysie, morowe chłopaki.
Dajcie im gitarę, a nie będziecie żałować.
Impreza w ich planach była uwzględniana już w marcu. Nie ma co, Będomin wyrabia sobie markę.
Pozdrawiam.
RAPORT NUMER 11.
Artyleria rosyjska zgłosiłą rozbudową stanu osobowego do 19 osób (poprzednie dane to 14).
Może więc tak być, że po zajęciu stanowisk do prowadzenia ostrzału altyleryjskiego, a mając do obsługi tylko dwie armaty, żołnierze ci będą atakować jako piechota, co zwiększa przewagę przeciwników.
Proszę więc Panów Dowódców o wzięcie pod uwagę możliwości niespodziewanego pojawienia się sekcji piechoty w rosyjskich mundurach artyleryjskich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum