Polecam Wam francuskojęzyczne forum na którym znajdziecie wiele tematów związanych z rekonstrukcją i historią.
Wiem że to po francusku piszą ale chociaż zdjęcia są po polsku, a przynajmniej ja je widzę
dwa linki - jeden do tematu o haftach i kunsztownych elementach munduru a drugi o strojach i przedmiotach cywilnych, przejrzyjcie wszystkie strony bo na każdej są jakieś zdjęcia, nie mówiąc już o tym że jak ktoś umi to nawet może przeczytać.
Czołem Wiara!
Jako że nie chcę rozpoczynać nowego tematu, to pozwoliłem sobie przypiąć się już do założonego.
Znajomy napoleończyk ma kontakt z ceramikiem, który wypalał różne fajeczki.
I właśnie podsyła mu wzory fajek z epoki do konsultacji.
Jeszcze nie wiem jak będzie kształtować się cena, ale zbieram ewentualne zamówienia.
Pozdrawiam – Darek.
Remik!
Witaj brachu, co się stało że Cię tu przywiało?
Czyżby to wiatr tęsknoty za kompanią sprowadził Cię w te progi?
A tak na poważnie, to oczywiście gdy będę miał jakieś ściślejsze dane
co do ceny to napiszę.
I oczywiście postaram się załatwić rysunki/scany fajek do indywidualnego wyboru.
Czołem mości sierżancie!
Wiek: 52 Dołączyła: 12 Maj 2006 Posty: 239 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-12-04, 17:28
Prawdę powiedziawszy ja równiez nie, choć piękne to prawda - w załączeniu cała "...trupa..." z Ajaccio [tylko tyle mi się "...otworzyło..." w laptopie]
Pozdrowienia
P.S. również coś ładnego dla panów - tu kopia munduru marszałka Lannes
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2007-04-06, 17:46
Niemały przegląd strojów z epoki wskazal mi p. Jerzy Lubomski wspominając bal noworoczny w Mediolanie. Może pójść u nas w tym kierunku. Okazja jest, a pierwsze doświadczenia z balu karnawałowego również.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Stroje cywilne to również mieszczaństwo, w dodatku dużo tańsze w rekonstrukcji strojów, a bardzo często i bardzo łatwe w samodzielnym wykonaniu.
Na tej stronce pokazanych jest kilka prostych w wykonaniu sukienek, uszytych z bawełny, ale warto wspomnieć, że bardziej "akuratne" byłoby użycie lnu (był w owych czasach bardziej dostępny i tańszy, bawełna była dość droga)
http://www.sensibility.com/pattern/regency.htm
A tutaj świetna animacja pokazująca strój kobiecy:
http://www.memorialhall.m...1800_woman.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum