Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Radom 1863
Brykiet 
bywalec
Sierżant

Wysłany: 2007-01-04, 12:19   Radom 1863

W imieniu Organizatorów zapraszam na kolejną rekonstrukcję epizodów Powstania Styczniowego. Impreza odbędzie się w Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu 28 stycznia tego roku. Wydarzenie posiada swój klimat (najczęściej zimowy), wynikający z lokalizacji i solidnej pracy wielu ludzi. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jeszcze nie zmanierowani organizatorzy bardzo starają się by wszystko grało: jest jasny scenariusz, jest jedzenie (w starej karczmie), jest żołd. Co roku przybywa też uczestników – między innymi można tam spotkać bardzo dobrych (wiecie o czym myślę) „styczniowców”. Sam teren jest urokliwy i daje możliwość powojowania w krajobrazie bardzo zbliżonym do naszej epoki: rzecz dzieje się w środku skansenu, pośród górek i lasków. Kogo nie przekonałem – zapraszam do obejrzenia w Galerii zdjęć z 2006 roku.

Ramowy plan inscenizacji:
-Branka
-Wici (emisariusz)
-Pożoga (spalenie wsi)
-Biwak powstańczy
-Śmierć pułkownika Czachowskiego

Grupy i osoby umundurowane zachęcam do udziału po stronie Rosjan, bo zawsze jest ich niedobór. Można także przyłączyć się do Partii Czachowskiego. Proszę o nadsyłanie zgłoszeń do 15. stycznia z zaznaczeniem po której stronie chcielibyście wojować.

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2007-01-04, 15:53   

Medyk Francuz wędrujący po Europie, bądź wracający via Królestwo do Paryża na Val - de - Grace też by tam pasował. Mam i odpowiedni surdut i kepi. Chętnie przyjadę.

Koroniarz 
bywalec
I Régiment de chevau-légers (Polonais)

Wysłany: 2007-01-04, 17:11   

Na mnie również możesz liczyć. Wszystkim innym gorąco polecam. Bylem tam z Brykietem w ubiegłym roku i wrażenia niezapomniane. Zapraszam do Cyfrowej galerii, do działu VARIA/1863 pod Radomiem. Miejsce zupełnie archetypiczne, a i mam do z Moskalami rachunki do wyrównania (kozacy mi guziki pokradli, jak "nieżywy" leżałem). Zapraszam też do lektury pamietników Alojzego Szarłowskiego z powstania styczniowego na Litwie, które są dostępne w dziale HISTORIA. Mam je też zresztą zamiar zamieścić w kolejnej Dekadzie legionowej.

Steiner
początkujący

Wysłany: 2007-01-07, 10:09   

Od nas z Kampinosu będzie kilka osób i to po stronie rosyjskiej. Tydzień wcześniej organizujemy u nas w Kazuniu preludium. Serdecznie zapraszamy. Impreza kameralna, bez publiki i żołdu
Scena 1
Na skraju lasu (jakieś zarośla) powstańcy grzeją się przy ognisku, 3 - 2 ludzi, po chwili w kierunku powstańców zmierzają 3 kobiety prowadzone prze wiejskiego chłopca. Kobiety w chustkach z koszykami przynoszą żywność ukrywającym się partyzantom. Kobiety dochodzą; powitanie; wspólny posiłek.
Scena 2.
Nagle z drugiej strony do ogniska przybiega goniec z informacją o zauważeniu patrolu moskali, następuje poruszenie, powstańcy chwytają za broń, ruszają biegiem w kierunku wroga
Scena 3.
Rosjanie zauważywszy powstańców zaczynają strzelać. Natarcie powstańców zatrzymuje się, następuje wymiana ognia. Nagle z ukrycia z flanki na Rosjan wypada oddział kosynierów 3 ludzi z okrzykiem hura ! odział rosyjski zostaje rozbity. Powstańcy zdobywają broń- euforia, powrót do obozowiska (ognisko)
Koniec inscenizacji
http://www.grhkampinos.fora.pl/viewtopic.php?t=240
Mam pytanie, czy bedzie proch do karabinów?

Bartek 
początkujący
Bartek

Wysłany: 2007-01-07, 12:45   

Blisko mojej miejscowości co roku w marcu jest rekonstruowana bitwa pod Grochowiskami, jednak jest mało nagłaśniana :doubt: . Mam nadzieję, że dzięki zaangażowaniu coraz większej ilości osób w odtwarzanie wydarzeń spod Radomia z 1863 roku u nas też uda się coś lepszego zrobić. Bo o ile się nie mylę to grupa rekonstruktorów Pułku Żuawów Śmierci wywodzi się z Buska-Zdroju ;D .

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2007-01-07, 14:00   

Steiner napisał/a:
Mam pytanie, czy bedzie proch do karabinów?

W zeszłym roku był i do karabinów i do armat(ek). Powinien więc być i w tym. Poprosimy o potwierdzenie.

Całość zaczęła się od przeczytania przez miejscowego księdza odezwy powstańczej, jaka wygłosił jego poprzednik w roku 1863-im. Potem wg. scenariusza podobnego do opisanego przez Brykieta. Scenariusz starano się oprzeć o wiedzę o działaniach partii Czachowskiego.

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2007-01-10, 15:33   

Wreszcie "...otworzyły..." mi sie przyzwoicie fotografie - cóż za wspaniałe miejsce na tego rodzaju inscenizacje; tu na marginesie nie tylko Powstania Styczniowego. Z prawdziwą przyjemnością wezmę udział - o ile mogę; kjak wspominalam właśnie taki Francuz naukowiec.

Steiner
początkujący

Wysłany: 2007-01-15, 22:37   

Potwierdzam udział 5-7 osób z GRH Kampinos (w większości po stronie rosyjskiej). Proszę o dokładne dane imprezy: o której początek, jakaś mapka dojazdowa( w zeszłym roku nas nie było).

Koroniarz 
bywalec

Wysłany: 2007-01-15, 23:23   

Wszelkie zapytania i deklaracje kierować pod nr tel. (0 48)33 29 282 lub kom. 606 766 136 — Renata Sarnowicz. Nie mając wcześniej pełnej informacji swoje wysłałem dopiero niedawno a mail: renata.sarnowicz@muzeum-radom.pl Telefonicznie będę potwierdzać jutro. Trzeba mieć przygotowane dane do umowy.
Miejsce: http://www.muzeum-radom.pl/
Dojazd: http://www.muzeum-radom.pl/index2.php?r=17
Rozglądam się za transportem. Jeśli będziecie mieć 2 wolne miejsca z chęcią skorzystam, a myślę, że p. Maria również.

Pozdrawiam!

Maria J. Turos 
bywalec
Medyk

Wysłany: 2007-01-16, 12:43   

Cieszę się, że Pan Koroniarz myśli i o mnie. Na pewno będę i już cieszę się, że zobaczę w oryginale to co mam na fotografiach - moja przynależność hmmm... Jak pisałam - Francuz wędruje z Petersburga do Paryża i raptem wpada w....

Steiner
początkujący

Wysłany: 2007-01-16, 17:37   

Dzis rozmawiałem z panią Sarnowicz. Niestety, organizator nie zapewnia prochu do karabinów i zwraca tylko za podróż. Czy jest jakies inne źródło do pozyskania prochu, czy we własnym zakresie?
Z transportem moze byc kłopot, bo nie bedziemy jechac przez Wawę.

powst.
początkujący

Wysłany: 2007-01-21, 14:41   

W związku z pojawieniem się na forum informacji o tym,że podczas rekonstrukcji epizodów z powstania styczniowego w radomskim skansenie pragnę sprostowac,że w tym roku chętnych do odegrania roli Moskali jest nadmiar,zaś bardzo prosimy o zgłoszenie się chętnych do szeregów powstańczych,głównie kosynierów.O liczbie potrzebnych do tej roli można dowiedziec się u p.Bednarczyka,do którego kontakt można uzyskac także u wspomnianej już na forum p.Sarnowicz.Poza tym serdecznie zapraszamy do udziału zarówno czynnego jak i biernego(oglądanie z pozycji widza)gdyż w tym roku szykuje się wielkie widowisko jakie jeszcze w ramach akcji w radomskim skansenie nie mialo jeszcze miejsca.Zachęcamy do przyjazdu.Scenariusz w porównaniu z poprzednimi latami został wzbogacony o wiele świetnych i ciekawych elementów,a całe widowisko szykuje się niezwykle ciekawie.

Steiner
początkujący

Wysłany: 2007-01-28, 21:43   

Było naprawdę zacnie, wspaniali ludzie, ciepła rodzinna atmosfera, urokliwe miejsce. Impreza przeprowadzona z pomysłem.
Fotki na:
http://www.grupa-kampinos.prv.pl/pl/002/004/003/

Odpowiedz do tematu