Czołem,
Z upoważnienia i na podstawie informacji Pana Dyrektora W.Bonisławskiego z gdańskiego Muzeum Narodowego, uprzejmie zawiadamiam, że tegoroczna BATALIA NAPOLEOŃSKA BĘDOMIN 2007, odbędzie się w Będominie w dniach od 10 do 12 SIERPNIA 2007.
W założonym temacie będą pojawiały się na bieżąco wszystkie informacje dotyczące imprezy.
Pozdrawiam,
Waldek
_________________ "...zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji..." Św.Tomasz z Akwinu
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2007-01-29, 12:32
Czy zgłoszenia należy kierować do Ciebie, Muzeum Hymnu, czy gminy?
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Czołem,
Zgłoszenia, zwłaszcza oddziałów polskich, można przesyłać do mnie. Muzeum, niezależnie od tego, będzie potwierdzało w formie pisemnej fakt zaproszenia i zarejestrowania grupy.
Przekazuję też dalsze informacje.
KADRA IMPREZY.
Kadra imprezy jest obliczona na 150 osób. Z tego około 80 przypada na stronę polską, pozostałe 70 na przeciwnika. Etat dla stony polskiej wynosi obecnie 81 osób (w miarę zgłoszeń etat będzie wypełniany i/lub modyfikowany):
SZTAB 9
Sztab (szef sztabu, dowódca piechoty, adiutant artylerii) 3
Komenda placu (komendant i 3 żandarmerii) 4
Ordonnances 2
PIECHOTA 48
1szy pluton 12
2gi pluton 12
3ci pluton 12
4ty pluton 12
ARTYLERIA 17 (+4 armaty)
Dowódca 1
1szy działon 4
2gi działon 4
3ci działon 4
4ty działon 4
POMOCNICZE 7
Kapelan, markietanki, itp. tren 7
RAZEM 81
_________________ "...zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji..." Św.Tomasz z Akwinu
Rzeczywiście, przewidziany jest wśród służb pomocniczych jeden etat dla lekarza. Czy może pani potwierdzić, z dużym prawdopodobieństwem, udział w tej imprezie?
SPRAWY BIEŻĄCE.
Informuję, że w czasie obrony Bedomina, następujące etaty zostały obsadzone (za zgodą zainteresowanych):
Dowódca Piechoty: Sierżant Remik, 4/2PP;
Adiutant Altylerii: Por.M.Mechliński, KAD;
4ty Pluton (woltyżerów): kapral Woznkt Vol/2PP;
4-ta kompania oczywiście się stawi, ale w tej chwili nie potrafię powiedzieć w jakiej sile. myslę, że w sporej. Proszę pamiętać o naszym medyku, który był w zeszłym roku.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2007-02-05, 20:57
Koledzy pytają się, czy w tym roku będą jakieś konie i jeśli tak, to czy będą mogli się zgłosić jako oddział.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Wiek: 52 Dołączyła: 12 Maj 2006 Posty: 239 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-02-06, 15:59
bezimienny napisał/a:
Rzeczywiście, przewidziany jest wśród służb pomocniczych jeden etat dla lekarza. Czy może pani potwierdzić, z dużym prawdopodobieństwem, udział w tej imprezie?
A oczywiście - już mam wypełnione pięknie i historycznie całe wakacje pytanie bliżej co to będzie: czy nastawiać sie na jakiś pokaz, czy życie obozowe czy marsz i bitwa.
Czekam równiez na sugestie
Pozdrowienia
Czołem,
Dziękuję za maile. Postaram się odpowiadać na bieżąco.
1. Zgłoszenia armii sprzymierzonej zanotowałem. Zaproszenia będę przysyłał indywidualnie poza forum, bowiem założeniem manewrów jest, celem skomplikowania zadania obrońcom, aby liczebność i skład wroga nie były znane żołnierzom do ostatniej chwili.
2. Niestety, dla garnizonu przewidziane są tylko dwa konie, dla żołnierzy na etacie ordonnaces a cheval. Dla utrudnienia obrony, pierwszeństwo w przydziale koni ma przeciwnik;
W związku z nowymi danymi obsadzone zostają następujące etaty garnizonu:
PIECHOTA
1szy Pluton: Kapral Klemens, 4/2PP;
SŁUŻBY POMOCNICZE
Kapelan: Marcinek 2PP;
Medycy: Kasia 2PP, Maria J.Turos;
Pozdrawiam,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum