Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Porucznik Łucjan Chorążewicz
wchorazewicz
początkujący

Wysłany: 2009-02-20, 19:40   Porucznik Łucjan Chorążewicz

Witam.Szukam wszelkich informacji dotyczących porucznika Łucjana Chorążewicza służącego w 19 pułku piechoty liniowej,który otrzymał Złoty Krzyż Virtuti Militari w dn.04.10.1831r.Dane osobowe;miejsce urodzenia,imiona rodziców,przebieg służby,data zgonu.Jest to najbardziej znana postać z mojego rodu,a ,niestety nic o niej nie wiemy,oprócz powyższych tak zaszczytnych informacji.Będę bardzo wdzięczny za pomoc

wchorazewicz
początkujący

Wysłany: 2009-03-09, 20:54   

Znalazłem na stronach amerkańskich,jak można sprawdzić dane osób ,które otrzymały medal Virtuti Militari do 1983r.Trzeba skontaktować się z Archiwum Akt Dawnych WARSZAWA UL.Długa 7.

wchorazewicz
początkujący

Wysłany: 2009-03-10, 22:04   

Bardzo dziękuję.Próbuję załatwić to mailem.Wysłałem do Archiwum i czekam na odpowiedź.Jeszcze raz dziękuję za uprzejmośc.

Krzysztof Polak 
bywalec
Pułk 3-ci Piechoty

Wysłany: 2009-03-11, 09:24   

Jest książka Z. Wesołowski, The Order of the Virtuti Militari and its cavaliers 1792-1992, Miami 1992
, dostępna w Wawie chyba tylko w BN. Autor spisał wszystkie (?) nadania z okresu XVIII-XIX wieku i większość poźniejszych. To jedyne chyba, opublikowane, zestawienie nadań VM, niestety, w 90% przypadków dla XIX wieku - bez dat.

wchorazewicz
początkujący

Wysłany: 2009-03-11, 13:31   

Skontaktowałem się z Archiwum GŁ. w Warszawie i odpowiedzą mi w ciągu miesiąca mailem.Jeżeli chodzi o zestawienie odznaczonych VM znalazłem je na stronie Janusza Stankiewicza-Genealogia jego rodziny.

wchorazewicz
początkujący

Wysłany: 2009-03-17, 16:48   

Otrzymałem mail z Archiwum Głównego ul.Długa 7 Warszawa .Poinformowano mnie ,że biogramy oficerów powstania listopadowego zostały umieszczone w książce Roberta Bieleckiego,,Słownik biograficzny oficerów Powstania Listopadowego" Warszawa,1995tam też jest umieszczony biogram Łucyana Chorążewicza.

Odpowiedz do tematu