kamizelka z lat 60-tych XVIIIw. była już krótka...
Poniżej ilustracjaz Gembarzewskiego przedstawiająca oficera i gemejna z oddziału Wielkopolskiego.
Ok dzięki, jednak ilustracja przedstawia konfederatów czyli właściwie początek lat 70-tych XVIII wieku
Czy oddziały z Małopolski miały taki sam krój mundurów?
Witam
Moje informacje dla Bagrita zaczerpnąłem
z książek>
Możdżyńska-Nawotka Małgorzata, O modach i strojach, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2002
Gutkowska-Rychlewska Maria, Historia ubiorów, Ossolineum, 1968
A o konfederatach możesz poszukać u Konopczyńskiego W,Konfederacja Barska ,cykl O Wolność i Niepodległość, Bellona
Ja znalazłemm tam dokładne opisy ubiorów i ekwipunku m.in.oddziałów konnych z Ziemi Zakroczymskiej i Prużan.
Informacja generalnie dotyczy mody cywilnej, która do Rzplitej docierała z pewnym opóźnieniem.
Na załączonej przez Jozfiga ilustracji mamy pieszych i dragona w kapuzach , o których pisał J.Kitowicz.
Pozdrawiam
1.moskale z 1762r.
2.Modlitwa konfederatów przed bitwą pod Lanckoroną-mal.A.Grottger
3.Znana wszystkim ,ale skoro piszemy o Konfederacji Barskiej koniecznie musiałem ją zamieścić - chorągiew konfederatów.
pozdrawiam
Serdecznie przepraszam jozfiga za literkę u. Pozdrawiam.
Dla Pana Władka P. Zamieszczam regulamin z 1785 r. z komentarzem i rysunkami rtm. Wielhorskiego.
Pozdrawiam, Jan Czop.
Witam
Darku, intrygują mnie zamieszczone przez Ciebie ilustracje przedstawiające oficerów i żołnierzy, jak mniemam W.X.Litewskiego , pochodzące z rosyjskiego albumu Fedora Grigoriewicza Solntsewa ( 1801-1892 ) p.t."Odieżdy Russkawo gosudarstwa" , wydanego w latach sześćdziesiątych XIX wieku. Zastanawiające z jakich źródeł korzystał autor ? Właściwie ubiory wszystkich postaci przedstawione są z dużą znajomością przedmiotu (polskiego munduru okresu wojny w obronie Konstytucji), forma czapek oficerów kawalerii i piechoty przypomina tę z obrazu A.Orłowskiego „Książe Józef pod Zieleńcam”, nawet długi kordon przechodzący pod ramieniem…. Czaprak rotmistrza, Pogoń, ładownice, i to w albumie wydanym w Rosji 60 lat z okładem po upadku Rzeczypospolitej .A może jakieś nieznane obrazy lub rysunki Orłowskiego , który od 1802 roku mieszkał i tworzył w Petersburgu posłużyły autorowi za wzór ? Ale to tylko przypuszczenia. !
Są również inne wyobrażenia żołnierzy korpusu polskiego powstałego z oddziałów polskich wcielonych do armii rosyjskiej, przedstawione przez Wiskowatowa:
Witam
reg.gwardii pieszej litewskiej
piechur W.K.Lit.
oficer rgt.gwardii konnej litewskiej
druga ilustracja Koeller z 1803 r. pierwszy z prawej dragon gwardii konnej koronnej
I pytanie do zdjęcia z MWP:
czy ktoś z Kolegów wie co to za mundur, ten pierwszy z prawej ,zielony z ponsowymi obszlegami?
pozdrawiam
ubiory wszystkich postaci przedstawione są z dużą znajomością przedmiotu (polskiego munduru okresu wojny w obronie Konstytucji)
Wraz z rozbiorami wiele polskich jednostek przeszło na służbę moskiewską. Zmiana w mundurach sprowadzała się często do zmiany cyfry królewskiej tudzież blach naczelnych na nowe. Stare, polskie mundury były noszone aż do zużycia. Te, które przetrwały mogły pozostać w rosyjskich wzorach, zwłaszcza, że ich zużycie podle mojej pamięci zbiegało się z kolejną reformą mundurową carskiej armii.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum