Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Piechota koronna Za Augusta II i III
Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-02-08, 21:08   

YanTraken napisał/a:
i chyba raczej chodzi o specyficzne getry nakładane w celu ochrony obuwia i łydek.
-nowłąsnie do tego słuzyly kamasze,Stiefeleten,getry :)Wyoknane z sukna bądz lnu w kolorach czarnym bądżbiałym zapinane z boku na guziki bądz pętelki.

YanTraken 
początkujący
Strzelec Kurpiowski

Wysłany: 2010-02-09, 13:27   

Ok,dziękuję za pomoc. Nie sądziłem ,że tek to się właśnie określało. Teraz już wszystko jasne.
Salve!

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2010-02-14, 14:21   Gemejn reg fizylierów 1760

Sporządziłem rysunek gemejna regimentu fizylierów z 1760, ma on charakter tylko poglądowy

Pedro 
bywalec
Rotgiesser

Wysłany: 2010-02-25, 11:57   

Panowie jakiego regimentu jest ta blacha

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-12, 14:48   

Cześć!
A czy ta blacha na fotce to nie jest odlew? Pozostałe wygladają na oryginały. Skąd one są?
Krzychu

Pedro 
bywalec
Rotgiesser

Wysłany: 2010-04-12, 15:23   

blacha nie jest odlewem to kopia wytłoczki , pozostałe to tez repliki :) na 100% fotę zrobiłem na stole gościa (czecha ) który tym handluje

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-14, 07:53   

A wygląda jak odlew. W każym bąź razie warto zapytać czacha skąd czerpał wzory. Jak nauczę sie wstawiać fotki to pokażę moją wytłoczkę blachy gren. gwardii oraz troche plansz zupełnie nie znanych mundurów.
krzychu

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2010-04-17, 17:50   Kamasze z pierwszej połowy XVIII w.

Mam pewnie zasadnicze pytanie : Otóż zastanawiam się w jaki sposób noszono kamasze w pierwszej poł. XVIII w. w wielu wypadkach nie dostrzegłem guzików na rycinach a widać, że ówczesne kamasze piechoty były idealnie dopoasowane do nogi. Jeżeli te kamasze nie posiadały guzików to nie mogły być zrobione z wełny, ona bowiem nie da się tak rozciągnać aby możliwe było idealnie dopasowanie do nogi, przypuszczam zatem,że były wykonane z bawełny.

Krzysztof63
bywalec

Wysłany: 2010-04-18, 08:36   

Kamasze pruskie do połowy XVIII w. były wykonywane z szarego płótna. Od 1744 r. zaczęto je zastępować czarnym suknem i w 1756 r. tylko regiment gwardi i regiment von Kreytzen używały kamaszy płóciennych.

Podobnie było w Saksonii, podejrzewam więc, że kamasze regimentów polskich były płócienne. Bawełna była zbyt droga, aby stosować ją na kamasze. Ponadto, żeby była elasyczna, musi być dziana, a nie tkana. Brakiem guzików na rysunkach nie sugerowałbym się, bo jest to mniej istotne. Wszystkie armie stosowały kamasze, zapinane na guziki. Na niektórych rysunkach mogą być przedstawieni żołnierze bez kamaszy, jedynie w pończochach.

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2010-04-18, 10:29   

Wszystko wskazuje na to że na początku XVIII wieku to nie były kamasze lecz pończochy wykonane jednak z wełny

Na rosyjskim forum reenaktingowym widać wełniane pończochy jak sadzę, podobnie wyglądała piechota koronna tylko, że kombinacja barw była inna, zauważyłem jednak, że niektóre rosyjskie regimenty piechoty z wojny północnej mialy barwy takie jak piechota polska, pąsowe rajtroki i dodatki w niebieskiej tonacji, podobnie zresztą jak piechota duńska z tego okresu

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-24, 09:11   

Waszmościowie pozdrawiam, poraz pierwszy w tej części i na dzień dobry dwa obrazki.

Krzysztof63
bywalec

Wysłany: 2010-04-27, 10:59   

Na drugim rysunku widać wyraźnie, że żołnierze nie mają kamaszy, tylko wełniane pończochy pod spodnie. Kamasze zawsze przykrywają buty.

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2011-04-22, 17:52   

Jedna z moich najnowszych podobizn

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz do tematu