Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Orzeł pułkowy
Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-19, 09:49   

Ładne dziurki. Będąc w Paryżu i w muzeum widziałem go. Aż żal, że naszych orłów zachowało się tak mało. I ani jeden z wojsk galicyjsko francuskich, które im podarował Napoleon. Oczywiście były to złote orły francuskie.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2010-05-12, 19:24   

Jako ciekawostkę podam iż pomysł projektu nadawania sztandarom orłów w Wojsku Polskim ( i Pogoni na Litwie ) wyszedł po raz pierwszy 13 stycznia 1792 roku. Pomysłodawcą był Hetman Michał Ogiński. Nawiązywał w swej mowie do tradycji rzymskich orłów, mówił o skłonności żołnierzy do przywiązania do różnych znaków, do cenienia ich ponad życie.
Powiedział też:
"My zaś co Go mamy za herb republikański, czemuż by naszym regimentom nie przewodniczył... Te distinctoria osobistość przytomną Oyczyzny przypomniałyby w bitwie żołnierzowi"
A tak dopiero 3 maja 1807 roku.....

Skoczek 
początkujący
Młody

Wysłany: 2010-05-25, 08:27   

Witam. Mam zaliczenie z Księstwa Warszawskiego i dostałem pytanie co to jest orzeł pułkowy. Odpowiedziałem, że to orzeł na skrzynce sztandaru, chorągwi. Pułkownik odpowiedział, że Orzeł pułkowy to pewne określenie, ale czego? Będę wdzięczny za odpowiedz ;) Z powyżej napisanych postów wnioskuję, że odpowiedziałem w miarę poprawnie. W czym problem. Pozdrawiam!

Koroniarz 
bywalec
Lekkokonny

Wysłany: 2010-05-25, 15:59   

Odpowiedź jest w zasadzie trafna. Mógłbyś ją jeszcze rozwinąć o wskazanie funkcji jakie pełnił, oraz tradycji z nim związanych. Np. w armii francuskiej doby wojen napoleońskich, jednostki, które utraciły orły (z nielicznymi wyjątkami) podlegały rozwiązaniu.

Pozdrawiam!

Skoczek 
początkujący
Młody

Wysłany: 2010-05-27, 10:38   

Teraz tak. Orzeł pułkowy to jest tylko ten orzeł na skrzynce czy cały sztandar? Może o to mu chodziło. No i jeszcze może wiesz czy tradycje nie sięgają dalej. Chodzi mi o średniowiecze. ;)

Koroniarz 
bywalec
Lekkokonny

Wysłany: 2010-05-28, 08:46   

Tradycje sięgają dużo dalej: starożytnego Rzymu. Co się tyczy sztandaru, to jego znaczenie różniło się zależnie od armii. We francuskiej armii okresu wojen napoleońskich najważniejszy był orzeł, w wojsku XW sztandar.

Horhe
bywalec

Wysłany: 2010-05-28, 10:03   

Koroniarz napisał/a:
We francuskiej armii okresu wojen napoleońskich najważniejszy był orzeł, w wojsku XW sztandar.

Nie do końca mogę się z tym zgodzić. Do 1794 roku owszem sztandar lub chorągiew były najważniejsze,ale w Księstwie na wzór francuski (rzymski) rozdano pułkom orły jako najważniejsze znaki oddziałów. 3 maja 1807 roku kiedy je rozdawano,niewiele z pułków posiadało sztandary, a co lepsze niektóre pułki nawet do końca 1813 roku nie dorobiły się sztandaru, patrz np. 10pp, który mial orła z doczepioną wstęgą.

Skoczek 
początkujący
Młody

Wysłany: 2010-05-28, 19:46   

No, starożytny Rzym też mi się obił o uszy. No, ale chodzi mi o to czy cały sztandar można nazwać "orłem pułkowym" ?

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-05-29, 08:47   

To było drugie rozdanie orłów -3 maja 1807 r.

„Przysięgam Panu Bogu Wszechmogącemu,
w Trójcy Świętej jedynemu,
że powołani do rzędu obrońców tego kraju,
będziemy Najjaśniejszemu Cesarzowi i Królowi Napoleonowi wierni,
prawu i Rządowi podlegli,
przełożonym wojskowym posłuszni,
i że będziemy do ostatniego tchu bronić Ojczyzny,
i że nigdy, póki nam zdrowia stanie,
chorągwi naszych nie odstąpimy.
Tak nam Panie Boże dopomóż”.
Książę Józef odebrał od batalionu 2. pułku piechoty przysięgę i przypominał o obowiązkach żołnierskich: „(...) Pamiętajmy, cośmy uroczyście w obliczu nieba i ziemi wyrzekli” – mówił. – „Obiecaliśmy Wielkiemu Napoleonowi wierność, Prawu i Rządowi podległość, przełożonym posłuszeństwo, Ojczyźnie krew i życie (...). Niech żyje niezwyciężony Cesarz i Król Napoleon Wielki! Niech żyje Rząd! Ojczyzna! Niech Bóg najwyższy pobłogosławi w słusznej sprawie wojsku polskiemu i jego szczerym i uroczystym przedsięwzięciom!”.
Po wszystkim, gdy generalicja z księciuniem JP poszli do teatru, pozostali wśród radosnych okrzyków zanieśli z ogrodu Krasińskich na Stare Miasto wcześniej przygotowanego dużych rozmiarów białego orła. Ptaszysko było tak ciężkie że dźwigało go sześciu facetów w asyście wszystkich pracowników magistratu i tłumu mieszkańców Warszawy. Godło uroczycie osadzono na bramie ratusza, przyozdobiono girlandami, a następnie dodano wymowny napis: „Dawne wyrocznie Lecha niebo nam ogłasza, Polacy! To nasz Orzeł, to ziemia jest nasza”.

Kolego, Orzeł pułkowy to duch narodu, honor armii i pułku. (trochę to patetyczne-co?)

czuwaj!

Skoczek 
początkujący
Młody

Wysłany: 2010-06-01, 13:07   

Dzieki chłopaki, zaliczone! ;)

Remigiusz Pacer 
bywalec
sierżant

Wysłany: 2010-07-25, 19:58   

Mam pytanie dot. sztandarów Księstwa Warszawskiego.
Z tego co mi wiadomo, płachty były robione z jedwabiu. Babka, co 20 lat zawodowo wyszywa różne sztandary mówi, że nigdy nie robiła na jedwabiu, bo jest za delikatny i wyszyty orzeł i inne, jako dość ciężkie, ściągały by jedwab, źle by się to układało, itp.
Może ktoś coś mądrego napisze na ten temat? Jak są zrobione rekonstrukcje sztandarów, np. P4P?

M.A.R.O. 
bywalec
P4PXW

Wysłany: 2010-07-25, 22:36   

Remi zadaj to pytanie na forum naszej strony:
www.pulk4.dywizjaxw.pl

GRH P4PXW dysponuje dwoma zrekonstruowanymi sztandarami. Jeden to replika sztandaru z MWP w Warszawie ( i to typowy sztandar ksiesko-warszawski) drugi to replika sztandaru z Muzeum Czartoryskich w Krakowie ( ten pochodzi prawdopodobnie z okresu kosciuszkowskiego, ale przez Gembarzewskiego byl przypisywany takze P4PXW)
Oba sa zrekonstruowane przez fachowcow i oba wykonane z lekkiej sliskiej materii. Nie znam sie na materialach zbyt mocno, ale wyglada to jak jedwab.
Na forum chlopaki powinni udzielic Ci wszelkich blizszych informacji.

Horhe
bywalec

Wysłany: 2010-07-25, 23:07   

Remigiusz Pacer napisał/a:
Babka, co 20 lat zawodowo wyszywa różne sztandary mówi, że nigdy nie robiła na jedwabiu, bo jest za delikatny i wyszyty orzeł i inne, jako dość ciężkie, ściągały by jedwab, źle by się to układało, itp.

Fakt, kiepskie sztandary zamawiano za komundy. Całe stosy pzprowskiego badziewia przewaliłem w muzeum. to kto ją miał nauczyć wyszywania na jedwabiu. Co do jedwabiu szukaj mocnego atłasu jedwabnego, bo z tego widzialem robione sztandary sprzed blisko 100 lat. Najlepiej byłoby się spytać konserwatorek w MWP.
Jednak, jak pokazuje ikonografia,to ówczesne sztandary miały za zadanie powiewać,a nie wisieć jak to dzisiaj bywa, tak wiec i haaft musi być delikatny i lekki. Niektóre haftowane orły widziałem gdzieś nawet na 8mm grube,ale to "partyjna" robota była. Hafciarki lubią sobie robić wypelnienia haftu,przez co wychodzi im 3D.

Remigiusz Pacer 
bywalec
sierżant

Wysłany: 2010-07-27, 22:49   

Maro, jakoś nici z próby rejestracji na Waszym forum.
Ile trzeba czekać? tydzień? miesiąc?
:brick:

M.A.R.O. 
bywalec
P4PXW

Wysłany: 2010-07-27, 23:26   

Aaaa....chyba i Admin i Moderator sa na urlopach. poczekaj chwile cierpliwie.
Chlopaki udziela Ci na pewno interesujacych Ciebie informacji. Szczegolnie ten drugi sztandar to dla nas swieza sprawa a byl wykonany na miejscu u Czartoryskich w Krakowie przez konserwatorow... :-)

Odpowiedz do tematu