Wysłany: 2008-11-29, 23:14 Piechota koronna Za Augusta II i III
Ostatnio zainteresowałem sie tematem piechoty koronnej za panowania saskiego.Temat jest mocno " zakurzony ". Ciekawe plansze znajdują się w książce " WOJSKO KORONNE PIECHOTA " Mariusza Machynii i Czesłąwa Srzednickiego. Myslę że może warto kiedyś powołać do życia jeden z takich zapomnianych regimentów, a może być to ciekawa alternatywa dla naszych krajowych grup odtwarzających jednostki pruskie wszak umundurowanie było podobne, niemiecki krój kurtek ale wojsko polskie
Wysłany: 2008-12-01, 11:51
Ciekawa sprawa, ale jakiś rok temu z zapytaniem, czy jednostka taka u nas funkcjonuje i czy są rekonstrukcje tego okresu, jakieś półtora roku temu wystąpił Amerykanin mieszkający na Litwie... i był bardzo zdziwione, że okres ten leży odłogiem.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
My ( Polacy ) mamy ten problem i zarazem szczęścię ,że mamy bogatą historie wojskową, po prostu za mało jest pasjonatów tematu a za dużo jednostek do odtwarzania, nie wspominając,że duża część naszych rekonstruktorów odtwarza obce armie. Ja rzucam temat i jestem gotów w pewnym stopniu sie w to zaangazować w przyszłości. Na razie mam troche do zrobienia z moim oporzadzeniem Działynczyka ale za rok, dwa czemu nie
Okres saski jest zapomniany z powodu iz była to epoka upadku naszego państwa i wojska ale przeciez ono istniało ! I posiadalismy wiele jednostek
Sprawa jest ułatwiona w tym sensie, że cześc sprzętu można wykorzystać z napoleonki, wojny w obronie konstytucji, powstania kościuszkowskiego
Myslę,że w tej chwili możemy skupić się na próbie zgłebienia żródeł aby uzyskać jak najwiecej wiadomości o piechocie koronnej z tego okresu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum