Czołem,
We wrześniu bieżącego roku przypada dwusetna rocznica reformy mundurowej wojsk Księstwa Warszawskiego. Nawiązując do tej rocznicy Stowarzyszenie PROJEKT RASZYN, wraz z partnerami, zorganizowało konferencję tematyczną, dotyczącą umundurowania wojsk polskich tego okresu. W imieniu Organizatorów chcielibyśmy serdecznie zaprosić Państwa do udziału w tym wydarzeniu. Poniżej przedstawiamy szczegóły imprezy, a w razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt.
KONFERENCJA „MUNDUR WOJSK KSIĘSTWA WARSZAWSKIEGO”
W DWUSETNĄ ROCZNICĘ REFORMY MUNDUROWEJ 1810-2010
RASZYN, 17-19 WRZEŚNIA 2010.
Miejsce: Sala konferencyjna, Urząd Gminy Raszyn, ulica Szkolna 2a, 05-090 Raszyn;
Koordynator: Waldemar Zubek (Tel. 600 44 14 91);
Prowadzący: Marcin Ochman;
HARMONOGRAM:
PIĄTEK, 17 września 2010.
· 19.00 Dariusz Szpakowski „Umundurowanie żołnierza piechoty Księstwa Warszawskiego”. Prelekcja w formie pokazu z udziałem rekonstruktorów (Uwaga! Prelekcja odbędzie się w Gminnej Bibliotece Publicznej w budynku GOK, ulica Poniatowskiego 20)
SOBOTA, 18 września 2010.
· 10.00 Powitanie gości (Organizatorzy i M.Ochman);
· 10.15 Andrzej Dusiewicz „Mundur Legionów Polskich we Włoszech”;
· 11.00 Piotr Sawiak „Przedstawienie Projektu BIBLIOTEKA BARWY I BRONI”;
· 12.00 Andrzej Ziółkowski „Elementy polskie w umundurowaniu wojsk polskich na służbie francuskiej”;
· 13.00 Przerwa;
· 14.30 Adam Paczuski „Kompanie wyborcze pułków ułanów Księstwa Warszawskiego”;
· 15.30 Bartłomiej Drejewicz „Wojsko Księstwa Warszawskiego według akwarel Sylwestra Zielińskiego”. W ramach wystąpienia odbędzie się prezentacja publikacji okolicznościowej pod tym samym tytułem, zawierającej reprodukcje plansz mundurowych;
NIEDZIELA, 19 września 2010.
· 10.00 Marcin Ochman „Reforma mundurowa – marnotrawstwo czy konieczność?”
· 11.00 Waldemar Zubek „Mundur żołnierza 2pp na podstawie akwarel Sylwestra Zielińskiego” (pokaz zrekonstruowanych mundurów 2pp Księstwa Warszawskiego);
· 12.00 Zakończenie konferencji;
· 12.30 Wycieczka piesza szlakiem ścieżki historycznej, przebiegającej po polu bitwy raszyńskiej z 1809 roku (dla zainteresowanych);
UWAGA: Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie konferencji i zmian w tematach prelekcji. Informacja o wszelkich zmianach będzie aktualizowana na bieżąco. Wstęp na wszystkie prelekcje wolny.
Pozdrawiam,
_________________ "...zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji..." Św.Tomasz z Akwinu
Wielce mnie interesuje, czy ta konferencja zrewolucjonizuje krój tylnej części mundurów piechoty Księstwa. Bardzo ciekawe tematy się szykują, i prelegenci, ktorzy mają cos mądrego do przekazania. Niestety odległość oraz nieproporcjonalny stosunek ceny przejazdu do czasu przebycia tej odleglości, powoduje że niestety muszę sobie odpuścić. Z niecierpliwością czekam na światlo, które rzuci Sylwester Zieliński na moje badania nad ubiorem artylerii pieszej XW.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Niepij kiedyś trafnie wskazał, że obecnie przyjęty krój kurtki mundurowej nijak się ma zachowanych eksponatów
-Dokładnie,,mialem wrazenie ze ten temat zostal puszczony mimo uszu-mam nadzieje że prelekcja Niepija zmieni ten stan iw reszcie pojawia sie prawidłowe kroju kurtki Xięstwa.
_________________ Infanterie Regiment No 52,1 Westpreussische Infantrie Regiment,Freikorps von Krockow,Royal Marines Infantry.
Czołem,
Uprzejmie informuję, w imieniu pana Wojciecha Chojnackiego, że w sobotę (18 września), w godzinach trwania konferencji, prezentowane będą publikacje Wydawnictwa KARABELA, wraz z możliwością ich zakupu.
Pozdrawiam.
_________________ "...zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji..." Św.Tomasz z Akwinu
...a ja niestety muszę reprezentować moją Uczelnię na Święcie Nauki w Jabłonnie - juz dwa razy się przypominali.
Piękna konferencja i naprawdę jest mi żal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum