Wysłany: 2009-11-30, 13:36 Ikonografia XVIII wieku
Witam
Pragnąłbym, aby ten temat miał charakter dokumentarny , a to poprzez gromadzenie w nim materiałów , które można potraktować jako źródła do historii polskiego munduru wojskowego osiemnastego stulecia.
Chciałbym, by były tu zamieszczane prace polskich artystów tej epoki ,lub obcych ale działających na obszarze Rzeczypospolitej .
Zapraszam serdecznie WSZYSTKICH do współtworzenia tego wątku.
Pozdrawiam
Władek P.
Witaj Darku
Ślęczałem wczoraj do północy nad reprodukcją tego portretu w albumie W.Fijałkowski,I.Voise"Portrety polskie w galerii wilanowskiej"KAW W-wa 1984.Pod lupą , na widocznym z pod szarfy fragmencie widać coś przypominającego fragment koła , a poniżej czubek korony. Wyglądałoby ,że w na środku klamry był okrąg wewnątrz którego pod koroną prawdopodobnie orzeł lub cyfra. Trzebaby przypatrzeć się oryginałowi.
Ale jest portret Kazimierza Nestora Sapiehy w kurtce z haftem gen.majora pod którą ma pendent z blachą z orłem , takim jak na kaszkietach piechoty koronnej. Rycina wg F.Johna.
Jeszcze jeden portret Józefa Antoniego Kossakowskiego
mal.NN pd 1792
Miałem watpliwości , czy zamieścić ten portret z przyczyn które podałem na poczatku tematu: nieznany autor.
Skan jest zniekształcony, jeśli któryś z Kolegów posiada lepszej jakości, to bardzo proszę o zamieszczenie
Witam
Stanisław August Poniatowski
1.Król w mundurze generała majora regimentu gwardii pieszej koronnej (?)
mal.Bacciarelli
2.JKM w mundurze ge.lejtenanta regimentu gwardii konnej koronnej
mal.Bacciarelli po 1786
3.Stanisław August w mundurze generalskim gwardii konnej koronnej
mal.Bacciarelli rok ?
Stanisław August
mal.Per Kraft ok.1767-1768
Król przedstawiony jest w kirysie z naramiennikami i krótkimi taszkami, nałożonym na kolet z granatowymi mankietami i wyłogami pół.Wyłogi pokryte są złotym haftem.
Są różne wersje określenia przedstawionego munduru:
1. mundur galowy Korpusu Kadetów
2. kolet gwardii pieszej koronnej.W podobnym mundurze został sportretowany przez Baciarellego książe Józef w czasie manewrów pod Bracławiem w 1791r.
3. mundur chorągwi husarskiej szefostwa JKM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum