Witam
przesyłam kolorową wersję portretu ks.Józefa pędzla Bacciarellego z 1778 r. który zamieścił w poscie z 15 grudnia 2009 r Pan Jan Czop
Pozdrawiam
Władek P.
Witam Szanowny Panie Władku
W poście z dnia 21 01 2010 napisał Pan "wg znanych mi przepisów, generałowie , majorowie i lejtnanci powinni mieć haft pojedynczy" (na kołnierzu) i tu zapaliła mi się czerwona lampka. Rzeczywiście Ordynans z 1785 zapisuje "... dla ... Generałów Lejtnantów, y Generałów Majorów Ordynansem w Roku 1777 ustanowiony ... znaki haftowane ... podług Rang zostaną"
W tej sytuacji popełniłem chyba błąd rysując na stronie 50 i 65 generałów lejtnatów z podwójnym haftem na kołnierzu. Tzreba będzie to poprawić w następnym poszerzonym i poprawionym wydaniu (mam nadzieję, że za kilka lat to mi się uda).
Panie Władku jeżeli ma Pan mój album, proszę go przeglądnąć z uwagą i uwagami.
A do galerii dodaję ciekawy portret gen. artylerii litewskiej z pojedynczym haftem na kołnierzu !
Od siebie dodam iż na obrazie Przysięga kościuszki na krakowskim Rynku błędnie przedstawiono kompanię 2 regimentu Wodzickiego, nawet w czasopismie ARSENAŁ z lat 80-tych było napisane, że Kościuszko przysięgał przed 2 regimentem, w rzeczywistości na rynku owego dnia stali grenadierzy 3 reg. Czapskiego ( za Pachońskim )
Co do pąsowych wyłogów piechoty 2 regimentu to o ile mi wiadomo wprowadzono je w 1793, a więc w wojnie 1792 " dwójka " walczyła jeszcze z pomarańczowymi dodatkami, być może w 1794 część regimentu nosiła jeszcze stary kolor wyłogów
_________________ Piechota Regimentu Działyńskiego pod Maciejowicami twardo odpierała Moskali bagnetami
Co do pąsowych wyłogów piechoty 2 regimentu to o ile mi wiadomo wprowadzono je w 1793, a więc w wojnie 1792 " dwójka " walczyła jeszcze z pomarańczowymi dodatkami, być może w 1794 część regimentu nosiła jeszcze stary kolor wyłogów
Cóż, z moich kwerend wyszło iż dostali zielone światło na zmianę koloru wyłogów (na prośbę szefa) w roku 1791.
W roku 1792 mógł już regiment mieć karmazynowe wyłogi.
Witam
Pozdrawiam i gratuluję Panie Janie nowego albumu !.
Oczywiście , że mam Pański album "Barwa Wojska Rzplitej Obojga Narodów w XVIII w.
Jeśli chodzi o portret Sapiehy, to pąs żupana jest chyba zgodny z barwami artylerii litewskiej z Tabeli Etatowej Woyska Korony Polskiey y W.Xstwa L. z 1790roku, którą zamieszczam.
Pozostaje nam czekać na Pana kolejne dzieło może legiony i Księstwo Warszawskie ?
Pozdrawiam serdecznie
Władek P.
Witam
Portret Stanisława Augusta pędzla Józefa Ksawerego Heskiego z 1783r.
Król przedstawiony w pełnej postaci ma na sobie mundur codzienny generała majora z gwiazdą i wstęgą Orderu Orła Białego. Kołnierz, mankiety i podpięte poły habit – karmazynowe, naramniki , haft generalski i guziki srebrne. Rękawy rozcinane, zapięte na 5 guzików, klapy kieszeni poziome. Spodnie białe, zapięte u dołu na pięć guzików i podwiązki z klamerkami. Na piersiach kirys ozdobiony pozłacanymi ćwieczkami, wyściełanie pod kirysem pąsowe obszyte złotym galonem. Szarfa oficerska srebrna przetykana karmazynem, wiązana na lewym biodrze, przy boku szpada. W lewej dłoni król trzyma regiment.
Witam Panie Władysławie
Wracam do ks. Józefa malowanego przez Orłowskiego. Książę jest zapewne w mundurze ułanów królewskich Koniga. Czarna czapka i spodnie (rajtuzy)
z zielonymi lampasami zaskoczeniem raczej nie są, oficerowie niektórych pułków przedniej straży takie nosili. Na mundurze dwie szlify, gwiazda OOB i chyba krzyż VM (co wydaje się błędem malarza , który w czasie bitwy miał 15 lat, VM w formie krzyża weszło w życie dopiero w sierpniu 1792 r.) oraz ciekawe hafty na kołnierzu i podwójne na wyłogach rękawów, czyżby to były dystynkcje gen. lejtnanta ( patent 17 III 1792) co w przypadku księcia nie byłoby takie niemożliwe, inni szefowie mający rangę generalską też nosili się w barwach pułkowych, co prawda nie spotkałem by obok szlif nosili hafty generalskie.
Księciu towarzyszy pułk ułanów królewskich w "starych" mundurach (nie brał udziału w walkach 1792 r.!) i huzar szwadronu króla(?).
Natomiast dwóch gwardzistów pozwalam sobie określić jako Gwardię Pieszą Litewską. Przemawia za tym kształt kaszkietu, blacha czołowa na której trudno doszukać się Orła, łatwiej Pogoni, no i czerwone obrzeże blachy i halsztuk. Czerwone halsztuki dla Gwardii Litewskiej malował Mock (wg Bendy czerwone halsztuki odróżniały gwardię litewską od koronnej).
O ile zgodzimy się że są to szeregowi gwardii litewskiej, byłby to jedyny znany mi wizerunek munduru wzorowany na przepisie 1791.
Pozdrawiam
Jan Czop
Dopisuję do galerii piękny, moim zdaniem portret Filipa Raczyńskiego. Jest to chyba najwcześniejsze przedstawienie munduru wg Ordynansu 1777 r.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum