Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Ikonografia XVIII wieku
Krzysztof63
bywalec

Wysłany: 2010-05-11, 07:32   

Zapewne jest to fantazja artysty. Podoficer na służbie nie powinien mieć laski, tylko kurcgewer.

Darek 
bywalec

Wysłany: 2010-05-11, 23:46   

Cytat:
tylko kurcgewer

Lub karabin. Regulamin uwzględniał oba przypadki.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2010-05-28, 23:07   

Witam
przesyłam kolorową wersję portretu ks.Józefa pędzla Bacciarellego z 1778 r. który zamieścił w poscie z 15 grudnia 2009 r Pan Jan Czop
Pozdrawiam
Władek P.

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2010-09-27, 10:12   

Witam Szanowny Panie Władku
W poście z dnia 21 01 2010 napisał Pan "wg znanych mi przepisów, generałowie , majorowie i lejtnanci powinni mieć haft pojedynczy" (na kołnierzu) i tu zapaliła mi się czerwona lampka. Rzeczywiście Ordynans z 1785 zapisuje "... dla ... Generałów Lejtnantów, y Generałów Majorów Ordynansem w Roku 1777 ustanowiony ... znaki haftowane ... podług Rang zostaną"
W tej sytuacji popełniłem chyba błąd rysując na stronie 50 i 65 generałów lejtnatów z podwójnym haftem na kołnierzu. Tzreba będzie to poprawić w następnym poszerzonym i poprawionym wydaniu (mam nadzieję, że za kilka lat to mi się uda).
Panie Władku jeżeli ma Pan mój album, proszę go przeglądnąć z uwagą i uwagami.

A do galerii dodaję ciekawy portret gen. artylerii litewskiej z pojedynczym haftem na kołnierzu !

Serdecznie pozdrawiam
Jan Czop

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2010-09-27, 23:28   Kto stał na rynku

Od siebie dodam iż na obrazie Przysięga kościuszki na krakowskim Rynku błędnie przedstawiono kompanię 2 regimentu Wodzickiego, nawet w czasopismie ARSENAŁ z lat 80-tych było napisane, że Kościuszko przysięgał przed 2 regimentem, w rzeczywistości na rynku owego dnia stali grenadierzy 3 reg. Czapskiego ( za Pachońskim )
Co do pąsowych wyłogów piechoty 2 regimentu to o ile mi wiadomo wprowadzono je w 1793, a więc w wojnie 1792 " dwójka " walczyła jeszcze z pomarańczowymi dodatkami, być może w 1794 część regimentu nosiła jeszcze stary kolor wyłogów

Darek 
bywalec

Wysłany: 2010-09-28, 07:19   

Cytat:
Co do pąsowych wyłogów piechoty 2 regimentu to o ile mi wiadomo wprowadzono je w 1793, a więc w wojnie 1792 " dwójka " walczyła jeszcze z pomarańczowymi dodatkami, być może w 1794 część regimentu nosiła jeszcze stary kolor wyłogów

Cóż, z moich kwerend wyszło iż dostali zielone światło na zmianę koloru wyłogów (na prośbę szefa) w roku 1791.
W roku 1792 mógł już regiment mieć karmazynowe wyłogi.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2010-09-28, 17:23   

Witam
Pozdrawiam i gratuluję Panie Janie nowego albumu !.
Oczywiście , że mam Pański album "Barwa Wojska Rzplitej Obojga Narodów w XVIII w.
Jeśli chodzi o portret Sapiehy, to pąs żupana jest chyba zgodny z barwami artylerii litewskiej z Tabeli Etatowej Woyska Korony Polskiey y W.Xstwa L. z 1790roku, którą zamieszczam.
Pozostaje nam czekać na Pana kolejne dzieło może legiony i Księstwo Warszawskie ?
Pozdrawiam serdecznie
Władek P.

lmeglnyi@net24. 
bywalec
wladek

Wysłany: 2010-10-19, 22:29   

Witam
Portret Stanisława Augusta pędzla Józefa Ksawerego Heskiego z 1783r.
Król przedstawiony w pełnej postaci ma na sobie mundur codzienny generała majora z gwiazdą i wstęgą Orderu Orła Białego. Kołnierz, mankiety i podpięte poły habit – karmazynowe, naramniki , haft generalski i guziki srebrne. Rękawy rozcinane, zapięte na 5 guzików, klapy kieszeni poziome. Spodnie białe, zapięte u dołu na pięć guzików i podwiązki z klamerkami. Na piersiach kirys ozdobiony pozłacanymi ćwieczkami, wyściełanie pod kirysem pąsowe obszyte złotym galonem. Szarfa oficerska srebrna przetykana karmazynem, wiązana na lewym biodrze, przy boku szpada. W lewej dłoni król trzyma regiment.

Pozdrawiam
Władek P.

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-11-28, 19:12   

Armia francuska 1780;
http://gallica.bnf.fr/ark...r=ridder.langFR

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2011-01-10, 10:59   

Witam Panie Władysławie
Wracam do ks. Józefa malowanego przez Orłowskiego. Książę jest zapewne w mundurze ułanów królewskich Koniga. Czarna czapka i spodnie (rajtuzy)
z zielonymi lampasami zaskoczeniem raczej nie są, oficerowie niektórych pułków przedniej straży takie nosili. Na mundurze dwie szlify, gwiazda OOB i chyba krzyż VM (co wydaje się błędem malarza , który w czasie bitwy miał 15 lat, VM w formie krzyża weszło w życie dopiero w sierpniu 1792 r.) oraz ciekawe hafty na kołnierzu i podwójne na wyłogach rękawów, czyżby to były dystynkcje gen. lejtnanta ( patent 17 III 1792) co w przypadku księcia nie byłoby takie niemożliwe, inni szefowie mający rangę generalską też nosili się w barwach pułkowych, co prawda nie spotkałem by obok szlif nosili hafty generalskie.

Księciu towarzyszy pułk ułanów królewskich w "starych" mundurach (nie brał udziału w walkach 1792 r.!) i huzar szwadronu króla(?).

Natomiast dwóch gwardzistów pozwalam sobie określić jako Gwardię Pieszą Litewską. Przemawia za tym kształt kaszkietu, blacha czołowa na której trudno doszukać się Orła, łatwiej Pogoni, no i czerwone obrzeże blachy i halsztuk. Czerwone halsztuki dla Gwardii Litewskiej malował Mock (wg Bendy czerwone halsztuki odróżniały gwardię litewską od koronnej).

O ile zgodzimy się że są to szeregowi gwardii litewskiej, byłby to jedyny znany mi wizerunek munduru wzorowany na przepisie 1791.
Pozdrawiam
Jan Czop

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2011-02-04, 10:44   

Witam
Pochłonięty Orłowskim i gwardią litewską zapomniałem o figurze A Br. Gembarzewskiego. Czy to napewno gwardzista koronny?
Pozdrawiam

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2011-02-04, 10:46   

Dopisuję do galerii piękny, moim zdaniem portret Filipa Raczyńskiego. Jest to chyba najwcześniejsze przedstawienie munduru wg Ordynansu 1777 r.
Pozdrawiam

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2011-02-04, 10:53   

W uzupełnieniu postu z 15 XII 2009 zamieszczam kolorową wersję portertu ks. Józefa Poniatowskiego. Pozdrawiam

Darek 
bywalec

Wysłany: 2011-02-10, 23:16   

Wiem że chodzi tutaj o nasze, rodzime portrety i obrazy, ale to naprawdę ładny zbiór.
Znalezione w sieci.

Jan Czop
bywalec

Wysłany: 2011-02-14, 11:06   

Witam
Typy wojskowe roku 1792, mi.n. gwardziści litewscy.

Odpowiedz do tematu