portret NN generała adjutanta O.S.S.
Habit biały z kołnierzem stojąco-wykładanym, klapami i mankietami granatowymi, naramniki i guziki złote,kamizelka z galonem złotym.
mal.NN
Muzeum Wojska Polskiego
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-01-22, 10:47
Szanowni Państwo!
Ponieważ wątek ten niesie coraz nowe materiały, chciałbym zapytać, czy nie zechcieliby Państwo wspólnym wysiłkiem opisać ilustracji zamieszczonych w Albumie oraz ewentualnie rozwinąć ów album o dalsze kategorie.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Witam Bardzo chętnie. Ja ze swej strony mogę dodać piechotę koronną ,artylerię oraz Korpus Inżynierów do "Raspego"
Niestety nie dysponuję jazdą koronną,
Pozdrawiam.
Władek P.
Wysłany: 2010-01-22, 17:29
Dodałem nowy album w kategorii I Rzeczpospolita, pt. Raspe. Można dodawać grafiki, podobnie jak opatrywać opisem bądź komentarzem tak te, jak i Harasimowicza. Grafika nie może przekraczać szerokości 800 i wysokości 600 pikseli.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Witam
1.gen.mjr Stanisław Zgliczyński (ur.?-1830) - w 1794 generał ziemiański ziemi stężyckiej, utworzył pułk jekkiej kawalerii ziemi stężyckiej, z własnych funduszy zakupił dla niego konie.
2.gen.ljt Joahim Karol Potocki (1725-1796) OOB-1763
Konfederat barski
Aleksander Orłowski "Książe Józef Poniatowski pod Zieleńcami"
mal.1798r - jest to jeden z pierwszych obrazów olejnych artysty , powstał na zamówienie księcia Józefa.
Pragnę zwrócić uwagę na dwóch żołnierzy gwardii pieszej koronnej w kurtkach polskich, pąsowych z niebieskimi wyłogami i naramiennikami ,halsztuchy pąsowe, kaszkiety z blachami mosiężnymi i okalającą je szczeciną pąsową.
Witam serdecznie P.Janie
Książkę z której pochodzi reprodukcja kupiłem jakieś 2 lata temu w empik-u.
Gowin,Sławomir LUDZIE CZASY DZIEŁAORŁOWSKI. Warszawa:EDIPRESSE POLSKA S.A.,2007, s.35
Obraz bardzo ciekawy i ukazujący nietylko księcia Pepiego, gwardzistów ale i pocztowych K.N.oraz chyba huzara.
I ciekawy szczegół: wszyscy mają wetknięte w nakrycia głów gałązki dębowe .
Pozdrawiam.
Władek P.
Witam
dwa gwasze M.Stachowicza pochodzące z roku 1797.
Pierwszy przedstawia szefa rgt.2 koronnego im.Królewicza generała majora Józefa Wodzickiego (1750-1794) O.S.S.
Drugi podoficera regimentu szefostwa Wodzickiego w mundurze z wyłogami pąsowymi wprowadzonymi przez Targowicę .W prawej ręce najprawdopodobnie kij-laska podoficerska.
Czołem!
W tym Regimencie Targowica nie wprowadziła czerwonych dodatków. Zaprowadzono je wcześniej.
Co do Twojej sugestii, że jest to podoficerska pałka - to ja przychylałbym się jednak do wniosku, iż to jest tasak.
Z pochwy nie wystaje rękojeść.
Ale fakt, to 'coś' jest proste, bardziej przypomina szpadę.
Rozumiem, że jest tak rysunek podpisany.
Ale.
Kaszkiety nosili gemajni (szeregowi) i podoficerowie.
Oficerowie nosili 'konfederatki' - miękkie rogatywki.
Oficerowie nosili oznaczenie stopnia na ramionach a nie na mankietach i kołnierzach.
Przedstawiony na rysunku żołnierz ma pas główny z klamrą, a oficer powinien mieć oficerską szarfę.
Witam Kolegów
Na początku chciałem przeprosić za zamieszanie jakie wprowadził podpis pod ilustracją podoficera.Powinienem tak przyciąć stronę, żeby pozostawić tylko sam malunek.Jednak z drugiej strony chciałem zostawić oryginalny opis dot. autora i daty powstania.
Postać podoficera ewidentnie pochodzi z obrazu Michała Stachowicza "Przysięga Tadeusza Kościuszki na Rynku w Krakowie.Znanych jest kilka wersji tematu namalowanych przez tego autora.Posiadam reprodukcję tego obrazu w formacie A4 i właśnie na niej zauważyłem, że z pochwy wystaje rękojeść pałasza(tasaka).Widać to zresztą (choć nie wyrażnie)na przedstawionym w moim poscie gwaszu. Kabłąk rękojeści jest załamany dwukrotnie pod kątem prostym, jak przy szablach typu kościuszkówka (?), zaznaczam nie jestem znawcą białej broni ! Między kabłąkiem a rękojeścią tasaka widać czerwień wyłogów pół. Niestety nie mogę w tej chwili zamieścić skanu w wielkości pozwalającej na odpowiednie wyeksponowanie tego szczegółu.Postaram się wrzucić go za tydzień.
Darek napisał, że czerwone wyłogi w 2 regimencie zostały wprowadzone wcześniej.
Proszę Administratora o wycięcie części opisu dot. Targowicy.
Pozdrawiam Władek p.
- Przysięga T.Kościuszki
sygn.:p.d. Hoc Original invent Michale Stachowicz Cracovia 24 April pixit 1795
witam
Niestety nie mam jeszcze obiecanego skanu obrazu Stachowicza, ale na podparcie mojej tezy, że to kij podoficerski - tabl.200 z II T. B.Gembarzewskiego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum