Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Huzarzy królewscy i eskorta królewska
Oparman 
początkujący

Wysłany: 2009-08-19, 10:23   Huzarzy królewscy i eskorta królewska

Witam!
W ,,Żółnierzu polskim 1697-1794" w dwóch miejscach, w przedziale czasowym 1790-1794 oraz tym poświęconym Konfederacji Barskiej 1768-1772 pojawiają się ilustracje wraz z opisami ,,huzarów królewskich". Wnioskuje, że była to jakaś milicja królewska jak ułani czy bataliony grodzieńskie, ale nic właściwie nie wiem, a zaintrygowało mnie to bardzo ponieważ wszystkie państwa ościenne miały wiele regimentów huzarów a ci królewscy to najwidoczniej jedyni w polskiej służbie. Dlatego wdzięczny byłbym gdyby ktoś mógł się podzielić swoją wiedzą na temat tej jednostki, kiedy powstali, kiedy zostali rozwiązani, liczebności, dowódcy itp.
To samo dotyczy pojawiającej się tam w przedziałach 1764-1789 i 1790-1794 Chorągwi Eskorty Królewskiej.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź! :)

Darek 
bywalec

Wysłany: 2009-08-19, 18:08   

Czołem!
Co do konkretów, to mogę coś trafić po niedzieli. Ale dużo tego nie będzie, bo mało pozostało materiałów.
Określeniem "Eskorta Królewska" nazywano właśnie szwadron huzarów.
Było ich około 60 głów, i kiedy zostali rozwiązani nie wiem. Przed Powstaniem Kościuszki?
Ale to nie wszystko.
Parokrotnie spotkałem się z stosowaniem tej nazwy przy Pułku Ułanów Koeniga.
Jak wiesz była to nadworna milicja króla.

Na obrazie bodajże Canaletta a przedstawiającym panoramę Warszawy widzianą od strony Pragi, jest postać w uniformie huzarskim.
Może to był człek właśnie z Eskorty?

Oparman 
początkujący

Wysłany: 2009-08-19, 19:07   

U Gembarzewskiego zdaje się to jednak nie to samo. Na tablicy 87 przedstawieni są ,,oficer i towarzysz chorągwi eskorty królewskiej podług obrazu Canaletta z 1770 r, przedstawiającego widok Warszawy od strony Pragi". Są oni w mundurach Polskich (co prawda troszkę mi się nie chce wierzyć oczom bo Darek napisał że są uniformy huzarskie, no ale rogatywki i kontusze...). Natomiast na tablicy 172 przedstawionych jest dwóch huzarów: jeden z rysunku piórem Canaletta nr 75497 drugi zaś z z obrazu olejnego tego samego autora (Gembarzewski nie pisze jakiego) z tym że podobna postać huzara przedstawiona jest na obrazie przedstawiającym elekcję Stanisława Augusta w 1764, obie figury z tej ryciny mają ubiór różniący się (przynajmniej z tej perspektywy) bodaj tylko czapką. Dlatego więc wydaje mi się że to jednak nie ta sama jednostka, chyba że zmienili oni mundury między 1764 a 1770, co oczywiście nie jest wykluczone. W załącznikach zamieszczam wyżej wymienione tablice z ,,Żołnierza polskiego" wraz z opisami.

Odpowiedz do tematu