Wysłany: 2009-08-19, 10:23 Huzarzy królewscy i eskorta królewska
Witam!
W ,,Żółnierzu polskim 1697-1794" w dwóch miejscach, w przedziale czasowym 1790-1794 oraz tym poświęconym Konfederacji Barskiej 1768-1772 pojawiają się ilustracje wraz z opisami ,,huzarów królewskich". Wnioskuje, że była to jakaś milicja królewska jak ułani czy bataliony grodzieńskie, ale nic właściwie nie wiem, a zaintrygowało mnie to bardzo ponieważ wszystkie państwa ościenne miały wiele regimentów huzarów a ci królewscy to najwidoczniej jedyni w polskiej służbie. Dlatego wdzięczny byłbym gdyby ktoś mógł się podzielić swoją wiedzą na temat tej jednostki, kiedy powstali, kiedy zostali rozwiązani, liczebności, dowódcy itp.
To samo dotyczy pojawiającej się tam w przedziałach 1764-1789 i 1790-1794 Chorągwi Eskorty Królewskiej.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Czołem!
Co do konkretów, to mogę coś trafić po niedzieli. Ale dużo tego nie będzie, bo mało pozostało materiałów.
Określeniem "Eskorta Królewska" nazywano właśnie szwadron huzarów.
Było ich około 60 głów, i kiedy zostali rozwiązani nie wiem. Przed Powstaniem Kościuszki?
Ale to nie wszystko.
Parokrotnie spotkałem się z stosowaniem tej nazwy przy Pułku Ułanów Koeniga.
Jak wiesz była to nadworna milicja króla.
Na obrazie bodajże Canaletta a przedstawiającym panoramę Warszawy widzianą od strony Pragi, jest postać w uniformie huzarskim.
Może to był człek właśnie z Eskorty?
U Gembarzewskiego zdaje się to jednak nie to samo. Na tablicy 87 przedstawieni są ,,oficer i towarzysz chorągwi eskorty królewskiej podług obrazu Canaletta z 1770 r, przedstawiającego widok Warszawy od strony Pragi". Są oni w mundurach Polskich (co prawda troszkę mi się nie chce wierzyć oczom bo Darek napisał że są uniformy huzarskie, no ale rogatywki i kontusze...). Natomiast na tablicy 172 przedstawionych jest dwóch huzarów: jeden z rysunku piórem Canaletta nr 75497 drugi zaś z z obrazu olejnego tego samego autora (Gembarzewski nie pisze jakiego) z tym że podobna postać huzara przedstawiona jest na obrazie przedstawiającym elekcję Stanisława Augusta w 1764, obie figury z tej ryciny mają ubiór różniący się (przynajmniej z tej perspektywy) bodaj tylko czapką. Dlatego więc wydaje mi się że to jednak nie ta sama jednostka, chyba że zmienili oni mundury między 1764 a 1770, co oczywiście nie jest wykluczone. W załącznikach zamieszczam wyżej wymienione tablice z ,,Żołnierza polskiego" wraz z opisami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum