Wysłany: 2010-01-16, 22:53
Wraz z żoną zrobliśmy sobie "wariację na temat" regimentu imienia Królowej z 1732r. szukamy chętnych, ale jakoś słabo to idzie:( Wszyscy udają, że w Polsce nie było XVIII wieku:):):)
Myślę że na tym forum znajdziesz ludzi którzy nie udają ze XVIII wiekuw Polsce nie było W trakcie prac początkowych sa dwa oddziały polskie z tego co wiem.Nie wspominając juz o istniejących grupach pruskich.
_________________ Mit Gott fur Koenig und Vaterland!
Wysłany: 2010-01-17, 23:16
jasne że tak!!! (...) fajny oddziałek można by sformować:) a macie armatę? można by zrobić regiment generała artylerii koronnej z działem i fizylierami!!! i jeszcze jakiś dragon!!! ale byłoby fajnie:) tak to już wszędzie można by się pokazać:):):)
A wogóle, zaciągnij się i służ królowi! (najlepiej) Warunki dobre: dwa Rthl miesięcznie czy się stoi czy leży, nowy mundur co roku. Wróg pierzcha a jak będziesz pilnie i wiernie służył, możesz nawet feldfeblem zostać!
Jak na takim plakacie z Wojny Secesyjnej: Good pay. Good food. Good friends.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-01-18, 14:39
Babcia mi czytała jak się wychodzi na pruskim werbunku. Obiecują geld, a się człowiek budzi bez żupanika i z kijem felfebla na grzbiecie.
Służyć królowi, to Jegomości. Zapraszamy w szeregi stowarzyszenia!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Powinnością Polaka jest służba ojczyźnie, Niemcy nie odtwarzaja jednostek polskich z tego okresu, jesli już Polacy odtwarzaja Prusaków to na zasadzie wzajemności grupy z Niemiec powinny rekonstruować naszych, tak sie nie dzieje, nie widze zatem racji przemawiających za słuzbą w armii Król Prus Poruszył Pan ciekawy temat myślę, że można by coś wspólnie zdziałać, wysłalem Panu wiadomość na privie
_________________ Piechota Regimentu Działyńskiego pod Maciejowicami twardo odpierała Moskali bagnetami
owinnością Polaka jest służba ojczyźnie, Niemcy nie odtwarzaja jednostek polskich z tego okresu, jesli już Polacy odtwarzaja Prusaków to na zasadzie wzajemności grupy z Niemiec powinny rekonstruować naszych, tak sie nie dzieje, nie widze zatem racji przemawiających za słuzbą w armii Król Prus
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-01-24, 00:41
Widziałem ich w 2006 r. pod Jeną. Nawet dość dobrze znali naszą historię, czym mnie miło ujęli. W końcu wśród cudzoziemców normą to nie jest.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum