Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Gwardia Koronna
Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-21, 11:49   

Zapomniałem zapytać: gdzie można wykonać kapelusze muszkieterskie XVIII wieczne?

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2010-04-21, 16:42   Trikorny

chyba Ahmed je wykonuje, proponuje skontaktować się z nim na privie ( na forum jako Prusak )

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-21, 20:32   

Dzięki za info o kapeluszach. Ahmeda kojarzę z imprez napoleońskich. Zdaje mi się że odtwarza prusaków. Co do gwardii, to od dwóch lat próbuję namówić ludzi do stworzenia tej jednostki, z tym że mniej do rekonstrukcji a bardziej w kierunku wynajmowania się do zmiany wart na zamku np w Warszawie albo w Wilanowie czy też w Łazienkach. Miałaby, być to gwardia z okresu 1732. Uważam się że mundur z tego okresu jest najciekawszy. Fakt, w okresie wojen północnych i po 1717 była większa różnorodność w umundurowaniu polskich formnacji niż później. Oto Przykład:

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-04-21, 20:55   

Krzysztof-napisalem Tobie wiadomośc na PW.Tak zajmuje sie prusaczeniem ;)

ziółek 
początkujący

Wysłany: 2010-04-21, 22:08   

Krzysiu, zdradź skąd bierzesz te rysunki??? a kołpaki bez problemu zrobi Toudi z Warszawy, nawet używając "papieru morwowego" jak będzie trzeba:) tricorny też robi świetne!!!

ziółek 
początkujący

Wysłany: 2010-04-21, 22:15   

trochę fotek komórką bez wyciągania z gabloty

ziółek 
początkujący

Wysłany: 2010-04-21, 22:26   

i jeszcze

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-04-22, 09:43   

Świetne fotki-tylko wlasnie przydalyby sie jeszcze dokładne wymiary-rabatow,mankietow itd.I ciekawia mnie te obszycia-jaka to tasma?Jaki splot itp.Taśma wygląda na metalowa?

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-22, 09:50   

Jedno zdjęcie mi nie weszło, ale wstawie je później. Teraz fotka jednej z plansz którą przygotowuję. Wszystkie na podstawie zgromadzonych przeze mnie materiałów. Ale komputer nie chce współpracować, nie chce mi wprowadzić fotki. A tak nawiasem, to gdzie takie srebrne taśmy można zdobyć, no i jasno niebieskie sukno. No i dzieki za fotki rajtroka, fajne.

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-04-22, 09:52   

U Jagódki jest seledynowy;
http://jagodka.eu/prod_list.php
Zarejestruj sie na stronie i sprawdż ;)

Prusak 
bywalec

Wysłany: 2010-04-22, 09:54   

A tu masz Rozyczke;

http://www.rozyczka.pl/index.php?cPath=21

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-22, 10:47   

Teraz powinna fotka wejść. To jest jedna z plansz "Gwardii" które od jakiegoś czasu robię. Nie jest jeszcze skończona - jak widać- ale w tygodniu będzie gotowa, ta i jeszcze jedna. Ahmed, oczywiście przeczytałem twój post, chyba zamówię kapelusz pod koniec maja. Co do kołpaka, to musi być niebieski.
Na planszy, którą dodałem, jest gwardzista z okresu po 1717.

Adam Zwoiński 
bywalec
10 Regiment Koronny

Wysłany: 2010-04-22, 16:37   Gwardia 1732 i 1703

Ciekawy rysunek ale tak jak już rozmawiałem z Ziólkiem, nasi grenadierzy wóczas chyba używali szpady a nie tasaku czyli nie był to rodzaj szabli co widać na rysunku. Oczywiscie każdy ma prawo do własnej interpretacji. Ale raz jeszcze gratuluje zaangażowania, dobrze, że mamy szanse pchnąć te tematy do przodu. Jednak przyznaję, że mnie bardziej interesuje gwardia i w ogóle piechota koronna z lat 1700-1720. Szkoda, że w planach macie tylko służbę w stolicy, na imprezach wyjazdowych mielibyście okazję pokazać się szerszemu gronu i bardziej się rozleklamować

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-23, 07:24   

Kolego, różnie to było. plansza przedstawia gwardzistów, dokładnie z 1740 r, a tasak pochodzi z muzeum w Dreźnie. Przepisy mówiły że broń wojacy dostawali na 12 lat ale w praktyce też było to różnie.
Panowie sygnalizuję wam temat Instytutu sikorskiego. Tam również jest kilka ciekawych eksponatów. Na przykład widziałem bermycę nadwornych grenadierów (chyba Czartoryskich). Albo ten kask

Krzysztof Komaniecki
początkujący

Wysłany: 2010-04-24, 09:13   

[quote="Krzysztof Komaniecki"]Kolego, różnie to było. plansza przedstawia gwardzistów, dokładnie z 1740 r, a tasak pochodzi z muzeum w Dreźnie. Przepisy mówiły że broń wojacy dostawali na 12 lat ale w praktyce też było to różnie.
Panowie sygnalizuję wam temat Instytutu sikorskiego. Tam również jest kilka ciekawych eksponatów. Na przykład widziałem bermycę nadwornych grenadierów (chyba Czartoryskich). Albo ten kask gwardii.

Odpowiedz do tematu