Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Guziki munduru artylerii pieszej(pułkowej)P2P XW
Mironin 
początkujący

Wysłany: 2010-02-20, 16:02   Guziki munduru artylerii pieszej(pułkowej)P2P XW

Szanowni forumowicze, jak powinien wyglądac guzik munduru artylerzysty pieszego 2 PP XW?
Czy "2" pod skrzyzowanymi armatami i nad nimi gorejący kulisty ładunek ?

Horhe
bywalec

Wysłany: 2010-02-23, 00:42   

Normalny guzik 2ppXW. To o czym piszesz,to guzik 2 regimentu artylerii francuskiej.
Kup sobie Gembarzewskiego (nie pożałujesz),to znajdziesz tam sporo odpowioedzi na Twoje pytania

Mironin 
początkujący

Wysłany: 2010-02-24, 20:08   

Horhe, dziękuje za podpowiedż.
Wertując internet, zauważyłem że jest kilka pozycji książkowych do któtych wszyscy się odwołują-np."Żołnierz Polski" Gembarzewskiego czy "Wojsko Księstwa Warszawskiego" Morawskiego i Nieuważnego które mogą stanowic kompendium wiedzy na nurtujące mnie pytania.Dostęp do tych książek w mojej miejscowości nie jest taki łatwy i wymaga czasu, i dlatego moje pytania do kolegów (i koleżanek) forumowiczów nie są powodowane czystym pójściem na "łatwiznę"tylko trudnościami z dotarciem do wiarygodnego źródła.Proszę się nie irytowac pytaniami, które dla bardziej doświadczonych kolegów mogą wydawac się śmieszne, ale takie są początki.
Mam jeszcze jedno pytanie:czy czapka furażerka artylerzysty powinna byc w kolorze munduru -czyli zielona?I z jakimi dodatkami?
Apeluje o wyrozumiałośc...

Horhe
bywalec

Wysłany: 2010-02-24, 22:51   

W artylerii pułkowej zielone mogły być suchary lub grynszpan na mosiądzu.
Co do furażerek, to uszyj sobie taką, jak ma reszta piechoty w oddziale,tj. granatowa z czerwonymi wypustkami, kutasem i takimże galonem.
Z reprintem Gembarzewskiego już jest bardzo ciężko,ale znalazłem.
http://www.sklep.szable.p...4cdec7d7b80bb03
Naprawdę warto posiadac ta książkę na półce, tak samo przydałby Ci się regulamin piechoty z 1807 roku, bo sa tam na końcu działoczyny.

Koroniarz 
bywalec
Lekkokonny

Wysłany: 2010-02-25, 08:58   

Mironin napisał/a:
Dostęp do tych książek w mojej miejscowości nie jest taki łatwy i wymaga czasu

W sprawie książek Morawskiego, skontaktuj się z wydawcą: http://karabela.waw.pl/

"REGULAMEN MUSZTRY DLA PIECHOTY WOYSKA POLSKIEGO" wydaliśmy jeszcze w 2002-gim roku (co jest zabawnym przyczynkiem, do odkrywania na nowo regulaminów co parę lat ;P ).
O ile wiem to na jego podstawie Marek Michałowski uczył pierwszych działoczynów w Stowarzyszeniu Artylerii Dawnej, ale o to musisz zapytać kolegów z SAD. Regulamin dość długo leżał w sklepiku Państwowego Muzeum Archeologicznego. Nie wiem czy jest wciąż do dostania, ale napisz do Piotra, może ma jeszcze jakieś na zbyciu u siebie.

Pozdrawiam!

Mironin 
początkujący

Wysłany: 2010-02-25, 20:55   

Serdeczne dzięki za informacje!

Odpowiedz do tematu