Wysłany: 2010-02-20, 16:02 Guziki munduru artylerii pieszej(pułkowej)P2P XW
Szanowni forumowicze, jak powinien wyglądac guzik munduru artylerzysty pieszego 2 PP XW?
Czy "2" pod skrzyzowanymi armatami i nad nimi gorejący kulisty ładunek ?
Normalny guzik 2ppXW. To o czym piszesz,to guzik 2 regimentu artylerii francuskiej.
Kup sobie Gembarzewskiego (nie pożałujesz),to znajdziesz tam sporo odpowioedzi na Twoje pytania
Horhe, dziękuje za podpowiedż.
Wertując internet, zauważyłem że jest kilka pozycji książkowych do któtych wszyscy się odwołują-np."Żołnierz Polski" Gembarzewskiego czy "Wojsko Księstwa Warszawskiego" Morawskiego i Nieuważnego które mogą stanowic kompendium wiedzy na nurtujące mnie pytania.Dostęp do tych książek w mojej miejscowości nie jest taki łatwy i wymaga czasu, i dlatego moje pytania do kolegów (i koleżanek) forumowiczów nie są powodowane czystym pójściem na "łatwiznę"tylko trudnościami z dotarciem do wiarygodnego źródła.Proszę się nie irytowac pytaniami, które dla bardziej doświadczonych kolegów mogą wydawac się śmieszne, ale takie są początki.
Mam jeszcze jedno pytanie:czy czapka furażerka artylerzysty powinna byc w kolorze munduru -czyli zielona?I z jakimi dodatkami?
Apeluje o wyrozumiałośc...
W artylerii pułkowej zielone mogły być suchary lub grynszpan na mosiądzu.
Co do furażerek, to uszyj sobie taką, jak ma reszta piechoty w oddziale,tj. granatowa z czerwonymi wypustkami, kutasem i takimże galonem.
Z reprintem Gembarzewskiego już jest bardzo ciężko,ale znalazłem.
http://www.sklep.szable.p...4cdec7d7b80bb03
Naprawdę warto posiadac ta książkę na półce, tak samo przydałby Ci się regulamin piechoty z 1807 roku, bo sa tam na końcu działoczyny.
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-02-25, 08:58
Mironin napisał/a:
Dostęp do tych książek w mojej miejscowości nie jest taki łatwy i wymaga czasu
"REGULAMEN MUSZTRY DLA PIECHOTY WOYSKA POLSKIEGO" wydaliśmy jeszcze w 2002-gim roku (co jest zabawnym przyczynkiem, do odkrywania na nowo regulaminów co parę lat ).
O ile wiem to na jego podstawie Marek Michałowski uczył pierwszych działoczynów w Stowarzyszeniu Artylerii Dawnej, ale o to musisz zapytać kolegów z SAD. Regulamin dość długo leżał w sklepiku Państwowego Muzeum Archeologicznego. Nie wiem czy jest wciąż do dostania, ale napisz do Piotra, może ma jeszcze jakieś na zbyciu u siebie.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum