Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-01-15, 08:59
Maria J. Turos napisał/a:
Jest już - i raczej w kioskach niz w księgarniach - polskojęzyczna edycja Osprey'a z serii "Wielkie bitwy" poświęcona Waterloo. Dołaczony jest film DVD. Wzmiankują - czasowo to będzie początek lub drugi tydzień stycznia Austerlitz.
Austerlitz najwyraźniej porusza wyobraźnię. W rekonstrukcji bitwy, już od lat udział biorą grupy polskie. Od paru, to już nawet wielka polityka
Jest to o tyle ciekawe, że po stronie Napoleona Polaków było w tej bitwie tyle co palców u jednej ręki (może dwu: różne źródła wymieniają od 5 do 7 osób, w tym m.in. Pawła Jerzmanowskiego, późniejszego oficera szwoleżerów gwardii i dowódcy szwadronu Elby). Polskie oddziały wchodziły natomiast w skład armii zaborczych (i to pod polską komendą, by wymienić ks. Adama Czartoryskiego). Widać siła mitu napoleońskiego silniejsza jest od historii, bo dziś po stronie francuskiej aż roi się od czap rogatych.
Początek szerokiej fascynacji tą rekonstrukcją i współpracą z CENS wyznaczył niewątpliwie rok 2005 i dwustulecie bitwy, które zgromadziło około 4 tysięcy uczestników w mundurach z epoki, oraz około stu tysięcy gości. Wybrane zdjęcia z niektórych rekonstrukcji lat minionych w naszej Cyfrowej galerii , a niżej film z 2005 r. Miłego oglądania.
Następny będzie zapewne zimowy Pułtusk.
Pozdrawiam!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Koroniarz bywalec I Régiment de chevau-légers (Polonais)
Wysłany: 2010-03-08, 14:59
Znajoma wskazała mi na serwis w sieci, w którym można legalnie obejrzeć szereg filmów, w tym m.in. Napoleon i ja.
Pozdrawiam i życzę miłego oglądania!
_________________ "Czyń coś powinien, a będzie co może" Andrzej Niegolewski
Dzięki. Zobaczę jak "...chodzi..." przez Vuze gdzie m. in. mozna ściągnąć "Jean-Roch Coignet".
"Napoleon i ja" mam na płycie więc po powrocie do Warszawy z przyjemnościa pozyczę.
Pozdrowienia
To jest pan Sieniawski z synami. Jesili chcesz Darek to moge nakręcić taki sam film z tobą w roli głównei potrzebny jest tylko dobry operator z kamerą HD lub działającą w systemie RED.
Czołem Darku!
Dzięki za chęci, ale taki mam charakter że się nie eksponuję. Może kiedyś na starość w jakimś kabarecie...
A tak na poważnie to małą etiudę można by kiedyś wysmażyć.
Pozdrawiam - D.
...a może by tak coś "...krwistego...". Mam już pewien "...detal...' z instrukcją, próba odbyła się podczas Nocy Muzeów. Można by to dla "...oka kamery..." powtórzyć z farbą i "...podkładem muzycznym..." wrzasków.
Czekam na propozycje.
Pozdrowienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum