Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Artyleria polska
Marszycki 
początkujący

Wysłany: 2008-01-25, 14:27   Artyleria polska

Dzień dobry.

Poszukuje inf.na temat Sebastiana Marszyckiego kawalera Virtuti za bitwe pod Zieleńcami w 1792 roku.
Wcześniej mógł stacjonować w Kamieńcu Podolskim.
Interesują mnie wszystkie informacje/rodzice/jednostka,miejsce urodzenia itd.
bardzo państwa proszę o pomoc.

Stefan Pliś-Marszycki
plisst@poczta.onet.pl

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-01-26, 09:42   

Czołem!
Sebastian Marszycki urodził się około 1766 roku na Podolu. Prawdopodobnie służył w kompanii kapitana Kajetana Marszyckiego seniora (ur. ok. 1744 w Przemyskiem) - krewny?
Sebastian otrzymał patent na sztykjunkra (chorąży) 20 I 1790 roku, ale już dziesięć dni później awansował do stopnia podporucznika - adiutanta.
O służbie Sebastiana w w/w kompanii może świadczyć awans na wakujące miejsce sztykjunkra Wincentego Korbeckiego już w maju 1790 roku.
Sam Sebastian dostał przydział do Połonnego. Tam na polecenie Komisji Wojskowej dostał ordynans 16 kwietnia 1792 roku od generała Kościuszki, aby udał się na graniczną komorę w Raszkowie, w celu zakupu prochu moskiewskiego - drobnoziarnistego. Miał nabyć przeszło 5000 funtów w cenie 3 zł. za funt.
Po zakończeniu transakcji miał dostawić transport do Tulczyna i zdać go kapitanowi Aksamitowskiemu. Zadanie wykonał wzorowo.
Z chwilą wybuchu wojny dalej rzetelnie wypełniał obowiązki, a nawet czymś musiał wyróżnić się, gdyż został odznaczony medalem VM właśnie za Zieleńce, co zbiegło się z otrzymaniem patentu na 'szesnastego' porucznika w Korpusie. Nadmienię jedynie, iż 15 i 16-y porucznicy odpowiadali by ilościowo za przydziałem do nowo erygowanych dwóch kompanii artylerii (15 i 16), a formowanych w Warszawie.
Sebastian brał udział w Powstaniu, w którym awansował do stopnia kapitana z kompanią.
Pzdr - Darek.

Marszycki 
początkujący

Wysłany: 2008-01-26, 18:09   

Tak.Kajetan to stryj mojego naddziadka Sebastiana chociaz niektore źrodla podaja błędnie że brat.Kajetan urodzil się jednak nie w przemyskiem ale na Wołyniu.Był synem Antoniego.Miał jednego syna-Eustachego ktory w 1830 roku wypowiedział sie po stronie cara i od tego czasu rodzina na jego temat nie rozmawiala!!
Dziekuję za inf.o Sebastianie.Nie wiedzialem ze na stare lata brał udział w powstaniu.Zmarł w 1834 roku.
Ggdyby kiedyś dowiedział się pan gdzie Sebastian się urodził prosze o list.
Stefan

Marszycki 
początkujący

Wysłany: 2008-01-26, 18:21   

Jeszcze jedna sprawa.Jak Pan mysli.Gdzie szukać takich danych jak Jego miejsce urodzenia?
Jeżeli nie ma Ich w AGAD to gdzie?Jakies archiwum wojskowości?
Stefan

Darek 
bywalec

Wysłany: 2008-01-26, 22:09   

Czołem!
Kajetan Marszycki senior urodzony ok 1744 roku w Przemyskiem, kapitan z kompanią;
Kajetan Marszycki junior urodzony ok 1747 roku na Podolu, sztykjunkier P 13 VI 1792r.;
Sebastian podany wcześniej. Wszyscy z tej samej rodziny?
Napisałem do jednego z autorów "Oficerów Rzeczypospolitej Obojga Narodów" w tej sprawie. Zobaczymy co się wykluje.
Pozdrawiam.

Marszycki 
początkujący

Wysłany: 2008-01-27, 15:35   

Tak.Wszyscy z tej samej rodziny Marszyckich herbu Strzemie.
Czekam z niecierpliwością.Moze ten Pan będzie wiedziec gdzie urodził się Sebastian.
Szukam tego od 4 lat ale niestety to Podole a więc dostep do wszelkich inf.metrykalnych bardzo utrudniowy.
Kłaniam się.
Stefan

Darek 
bywalec

Wysłany: 2009-08-02, 08:55   

Nie mam w tej chwili książki pana Machyni o artylerii koronnej, ale zdaje się że jest tam informacja o Rolli tego Korpusu,
znajdującej się w Krakowie (u Czartoryskich?). Mogą być w niej takie informacje.

Odpowiedz do tematu